1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Barentsinmeren öljyjättiläinen Goljat "kestää 10 000 vuoden myrskyt"

Norja avaa ensimmäisenä öljyntuotannon Barentsinmerellä ja pohjoisempana kuin kukaan aiemmin. Kesällä Norjan valtion öljy-yhtiö Statoil ja italialainen Eni alkavat tuottaa öljyä Goljatin öljykentältä. Goljatin uskotaan kestävän kovimmatkin myrskyt mitä kymmeneen tuhanteen vuoteen voi Barentsinmerellä sattua.

Upouusi Goljat öljyntuotantolautta varusteltavan Hammerfestin edustalla 21.4.2015 Kuva: Yle / Tapani Leisti

Hammerfestin edustalla merellä kelluu suunnaton oranssi jättiläinen. Se on pyöreä öljynporauslautta Goljat.

Kesällä se aloittaa tuotannon Goljatin öljykentällä vajaan sadan kilometrin Hammerfestista.

Samalla Goljatista tulee maailman pohjoisin merellä sijaitseva öljyntuotantolautta. Silloin Venäjän Petsoranmerellä oleva Prirazlomnaya lautta jää kakkoseksi.

Eni Norgen viestintäjohtaja Andreas Wulff kehuu, että Goljat on suurin ja monipuolisin koskaan rakennettu pyöreä ja kelluva öljyntuotantolautta.

– Se on suunniteltu kestämään kaikki myrskyt joita Barentsinmerellä voi 10 000 vuoden aikana sattua, vakuuttaa Wulff.

Goljatin on määrä tuottaa 100 000 tynnyriä eli barrelia öljyä päivässä. Se on noin 16 miljoonaa litraa. Lähes 100 metriä korkean lautan säiliöihin mahtuu kymmenen päivän tuotanto. Se on huikeat miljoona tynnyriä öljyä.

Varta vasten suunnitellut tankkerit kuljettavat öljyn maailmalle. Goljatin öljykentän varantojen on arvioitu riittävän 15 vuodeksi.

Kallis investointi valmistui öljyn hinnanlaskuun

Jättikallis investointi aloittaa hieman hermostuttavissa oloissa, koska öljyn hinta on vieläkin paljon alempana kuin runsas vuosi sitten. Eni ja Statoil uskovat yli viisi miljardia euroa maksaneen investointinsa kannattavan, vaikka öljy nyt on halpaa.

– Uskomme Goljatin öljykentän tuotannon olevan kannattavaa pitkällä tähtäimellä, sanoo Eni Norgen Andreas Wulff 

Puoli vuosisataa sitten alkaneen Norjan öljy- ja kaasuaikakauden suuri harppaus pohjoiseen alkoi juuri Hammerfestin LNG-kaasuntuotannosta vuosituhannen alussa.

Norja tarjoaa etsintälupia Barentsinmerelle ennätysmäärän

Nyt Jäämeren öljyvarannot pannaan toden teolla pelilaudalle. Äsken Norjan hallitus julisti haettavaksi etsintälupia pohjoiseen laajemmin kuin koskaan. Haettavana on kuutisenkymmentä etsintälohkoa. Merkittävä osa alueista on Norjan ja Venäjän viisi vuotta sitten sopimalla rajalla Barentsinmerellä.

Norjan valtion öljy-yhtiön Statoilin öljynetsinnästä vastaava johtaja Irene Rummelhoff sanoo toiminnan laajenemisen Barentsinmerellä olevan erittäin jännittävää.

Statoil tekee Rummelhoffin mukaan kaikkensa saadakseen etsintälupia Venäjän Naapuriin Barentsinmerelle. Maat ovat merirajasopimuksessaan sopineet hiilivetyvarantojen jakamisesta Pohjanmerellä noudatetun mallin mukaan, jos esiintymä ulottuu molempien valtioiden hallinnoimille alueille.     

Öljyn halpeneminen lykkää investointeja väliaikaisesti

Norjassa öljyteollisuus on öljyn halpenemisen myötä vähentänyt tuhansia työpaikkoja, mutta jättimäisiä investointeja on vireillä varsinkin Pohjanmerellä. Venäjällä Barentsinmeren hankkeita on lykätty toistaiseksi.

Norjan öljyteollisuus on yhä keskittynyt Pohjanmerelle. Sinne ovat tulossa alan suurimmat investoinnit. Stavangerista länteen rakennettavan Johan Sverdrup -öljykentän on määrä aloittaa tuotantonsa 2019. Se päivätuotannoksi on huipussaan arvioitu kuusinkertainen määrä Goljatiin verrattuna ja eliniäksi 50 vuotta.