1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itseoppineet vaatesuunnittelijat tekivät peuhaamisen sallivan työvaatemalliston

Rovaniemeläiset Anna Paloniemi ja Piia Koponen yhdistivät osaamisensa luodessaan työvaatemalliston lasten kanssa työskenteleville. Anna Paloniemi etsi liiketalouden opiskelijana liikeideaa ja Piia Koponen tuskaili päivittäin, mitä pukea päälleen työpaikalle päiväkotiin.

Anna yllä olevan pinkin kietaisumekon voi kääntää tosinpäin, jos rapatessa roiskuu. Piian asussa korostuvat taskut. Leikissä mukana myös Annan pojat Artturi ja Viljami. Kuva: Anni Tolppi / Yle

Idea vaatemallistosta syntyi jo muutama vuosi sitten. Piia Koponen huomasi päiväkodissa työskennellessään, kuinka vaikeaa hyvän työasun löytäminen on.

- Tuntui joka aamu työläältä miettiä, mitä pukee päälleen. Ottaako jotain omasta vaatekaapista vai ostaako vaatteet varta vasten työtä varten.  Huomasin, että lasten kanssa työskenteleville ei ole oikein tarjontaa vaatemarkkinoilla. Viime syksynä sain Annan innostumaan omasta mallistoista.

Anna ja Piian mielestä hyvä työvaate on iloinen ja mahdollistaa vapaan liikkumisen. Mallisto on tehty myös neuvolahenkilökuntaa ja seurakunnan työntekijöitä silmällä pitäen.

- Vaatteen pitää tuntua mukavalta ja toisaalta sen pitää olla aika huomaamaton. Sen pitää peittää tarpeeksi, koska lapset sotkee. Vaatteelle osuu usein ruokaa ja muita eritteitä. Lisäksi siinä pitää olla taskuja, joihin saa laitettua kaikkea pientä.

Ripaus hulluutta

Kumpikaan naisista ei ole vaatesuunnittelija, vaan mallisto syntyi omien kokemusten pohjalta. Anna Paloniemi kuvaa työrupeamaa vähän hulluksikin.

- Haimme jotain erilaista. Nekin työvaatteet, joita nyt on tarjolla ovat yksivärisiä ja joustamattomia. Itse piirsimme mallit, mitottiin ja mietittiin. Välillä googlattiin ja taas pohdittiin. Onhan se vähän hullua alkaa tämmöiseen urakkaan, kun emme ole vaatesuunnittelijoita. Lopputulokseen olemme hurjan tyytyväisiä.

Mallivaatteet on tehty Virossa alihankintana ja mallisto on jo kiertänyt Rovaniemen päiväkodeissa testimielessä. Vastaanotto on ollut hyvä, kertoo Anna.

- Olemme saaneet positiivista palautetta etenkin väreistä ja taskuista. Lisääkin ideoita on syntynyt muun muassa ulkoasuista.

Tällä hetkellä toimintaa pyöritetään opiskelijaosuuskunnan kautta, mutta jos asiakkaita tulee riittävästi aikovat Anna ja Piia tehdä työvaatteista elinkeinonsa.

Miksi päiväkodissa työskentelevillä ei ole vaate-etua?

Julkisella puolella työnantaja tukee useissa tapauksissa ulkotöitä tekevien työntekijöiden asianmukaista pukeutumista. Rovaniemellä päiväkotityöntekijät eivät saa vaatekorvausta ja Piian mukaan sitä ihemetellään yleisesti.

- Kahvipöytäkeskusteluissa kysymykseen törmää jatkuvasti. Tietääkseni vain joissain yksityisissä päiväkodeissa työnantaja korvaa työasun.