1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin kaappaama laiva saatetaan vapauttaa pian

Iran on sanonut, että kiista rahtilaivasta, jonka sen partioveneet pakottivat iranilaiseen satamaan, saattaisi ratketa pian. Iranin mukaan kyse on siviilikiistasta. Laivan miehistöä ei myöskään ole Iranin mukaan pidätetty.

Ulkomaat

Kiista rahtialuksesta, jonka Iranin vallankumouskaartin partioveneet pakottivat huhtikuun lopussa iranilaiseen satamaan, saattaa Iranin viranomaisten mukaan ratketa parin päivän sisällä.

Laivan vuokrannut tanskalainen varustamo Maersk on vaatinut laivan 24-henkisen miehistön vapauttamista. Maersk sanoi, että se ei omista kaappaushetkellä Hormuzinsalmessa Marshallinsaarten lipun alla purjehtinutta alusta, eikä sen miehistö ole Maerskin palkkalistoilla.

Keskiviikkona Iran kielsi, että miehistö olisi pidätettynä. Maan ulkoministeriön mukaan miehistöä ei koskaan oltukaan pidätetty, mutta että laiva päästettäisiin lähtemään vasta kun vuosia vanha velkakiista olisi ratkaistu.

– Laivan miehistö on vapaa. Tällä hetkellä he saavat konsuliapua ja meidän näkökulmastamme katsoen he eivät liity laivan pidättämiseen. Kyse on siviiliasiasta, ei poliittisesta tai sotilaallisesta asiasta, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

– Kyse on yksityisen yrityksen oikeudelle tekemästä valituksesta ja laivaa kohtaan oli käynnistetty oikeusprosessi. Alus pysäytettiin, kun se saapui Iranin aluevesille. Neuvottelut valituksen tehneen yrityksen ja toisen osapuolen kanssa ovat käynnissä ja meidän tietojemme mukaan asia voitaisiin mahdollisesti ratkaista parissa päivässä.

Kiistan osapuolet ovat keskustelleet

Aluksen miehistö oli Iranin valtiollisen televisiokanavan mukaan Bulgariasta, Myanmarista, Romaniasta ja Britanniasta.

Iranilaisen uutistoimiston mukaan maan merivoimien päällikkö on sanonut, että Maerskin on maksettava sakko, jotta laiva voitaisiin päästää lähtemään.

– Oikeus on antanut asiasta tuomion, ja yrityksen on maksettava sakko, komentaja sanoi.

Laivaa operoi Rickmers Ship Management -niminen yhtiö, jonka mukaan sen omistavat nimeämättömät yksityiset sijoittajat. Maersk oli vuokrannut laivan rahdin kuljettamista varten. Rickmers ei suostunut kommentoimaan mahdollista sakkoa.

Sekä Maersk että Rickmers ovat ilmeisesti olleet yhteydessä kiistan vastapuoleen ja iranilaiseen oikeusistuimeen.

Myöhemmin keskiviikkona Maersk sanoi, että se on lähettänyt kiistan vastapuolelle aiesopimuksen noutamatta jääneestä rahdista, joka ilmeisesti on syy koko kiistaan. Maersk ei paljastanut sopimuksen tarkempia yksityiskohtia.

Iranin vallankumouskaartin partioveneet pakottivat Maersk Tigris -rahtialuksen Iranin laivaston suurimpaan satamaan Bandar Abbasiin sen ollessa purjehtimassa Hormuzinsalmen läpi huhtikuun lopulla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi