1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

”Synnyin huoltoaseman kassatiskille”

Huoltoasemayrittäjä ei ole enää vuosiin haikaillut vain auton tankkaajien perään. Kova hintakilpailu on tehnyt polttoaineen myynnistä palveluasemille sivubisneksen. Liikevaihto ja kate kaavitaan aivan muilla tempuilla.

talous
Huoltoasemayrittäjä Mika Hämäläinen Helsingistä.
Huoltoasemayrittäjä Mika Hämäläinen kertoo, kuinka paljon ja miten aseman pyörittäminen on muuttunut hänen uransa aikana.

Perinteinen huoltoasema on nykyisin monipalveluasema. Polttoaineen myyntiä ei voi lopettaa, vaikka yrityksen paremmat tuotot tulevat aivan muista lähteistä.

– Tänä päivänä meillä on autonvuokrausta, huoltoa, auton pesua. Kahvilaravintolat ja pikaruuat ovat tulleet mukaan. Tämä on muuttunut huimasti 27 vuoden aikana, kertoo huoltoasemayrittäjä Mika Hämäläinen Helsingistä.

Munkkivuoren huoltoasema on palveluasemien keskisarjaa, se työllistää noin 15 henkilöä ja liikevaihto on kahden ja puolen miljoonan euron korvilla vuosittain.

Jo toisen polven yrittäjälle huoltoaseman pyörittäminen on elämäntapa. Hämäläinen virnuilee syntyneensä aseman kassatiskille.

– Kyllä täytyy sanoa, että on aina kuin ensimmäinen päivä, kun tulen töihin. Tästä täytyy tykätä!

Huoltamolla ei ole ollut vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Yrittäjä itse pitää huoltamoa paikkana oppia tekemään töitä rivakasti.

– Tämä on hyvä ponnahduslauta lähteä eteenpäin. Kun huoltoasemalla opit kassan ja asiakaspalvelun ja on paljon hommaa, niin tästä on hyvä jatkaa, kertoo Hämäläinen.

Mika Hämäläinen siirtää yrittäjän asennetta mahdollisimman varhain myös seuraavalle sukupolvelle.

– 12-vuotias tyttö oli jo viime kesänä kassalla. Poika on 9-vuotias ja tänä kesänä aloitetaan kesätyöt.

Lue seuraavaksi