Konfliktit ja väkivalta ajaneet pakosalle ennätysmäärän ihmisiä – 2,2 miljoonaa paennut Isisiä Irakissa

Maailmassa oli viime vuonna 38 miljoonaa oman maansa sisällä paennutta ihmistä, kertoo norjalaisjärjestö NRC. Eniten ihmisiä ajoivat pakoon konfliktit Syyriassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Nigeriassa ja Kongossa.

Ulkomaat
Pakolaisperhe teltassa.
Isis-järjestöä kotoaan paennut perhe vietti aikaa pakolaisleirissä Bagdadin lähellä 20. huhtikuuta.Ahmed Jalil / EPA

Konflikteja ja väkivaltaisuuksia omassa maassaan paenneita ihmisiä oli viime vuonna ennätykselliset 38 miljoonaa, kertoo Norjan pakolaisneuvosto -järjestö NRC (siirryt toiseen palveluun).

Uusia pakolaisia oli NRC:n tuoreen raportin mukaan 11 miljoonaa, mikä tarkoittaa sitä, että joka päivä pakeni noin 30 000 ihmistä. Eniten ihmisiä ajoivat pakoon konfliktit Syyriassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Nigeriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Pakolaisia oli 4,7 miljoonaa enemmän kuin toissa vuonna. Kasvu johtuu etupäässä pakolaisuudesta Lähi-idässä ja Afrikassa.

Syyrian väestöstä ainakin 40 prosenttia eli noin 7,6 miljoonaa ihmistä elää pakolaisina. Ukrainassa kodeistaan pakeni viime vuonna 646 500 ihmistä, NRC sanoo. Viime vuonna lähti pakoon ainakin 1,1 miljoonaa syyrialaista.

Irakissa ainakin 2,2 miljoonaa ihmistä pakeni viime vuonna ääri-islamilaisen Isisin väkivaltaa sen jälkeen, kun järjestö kesällä valtasi laajoja alueita. Valtausta ovat seuranneet kiivaat taistelut Irakin hallituksen, kurdijoukkojen ja hallitusta tukevien aseistettujen joukkojen kanssa.

Kaakkois-Nigeriassa puolestaan ääri-islamilaisen Boko Haramin väkivalta on ajanut pakoon satoja tuhansia ihmisiä, ja pakolaisia on lähes miljoona.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset