1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsia ei lomastressi paina – aikuiset voisivat ottaa mallia

Aikuinen pohtii, mitä kaikkea on pakko tehdä lomalla samalla murehtien, mitä jää tekemättä. Lapsi puolestaan ei kanna turhaa huolta huomisesta. Koulupsykologi Marika Ylhäinen kehottaakin ottamaan kesälomalla oppia koululaisista.

Kotimaan uutiset
Koulupsykologi Marika Ylhäinen osoittaa lasten piirtämää kuvaa vuodenajoista.
Jarmo Nuotio / Yle

Kesäloman tietää olevan lähellä loppumista, kun tiedotusvälineet alkavat pursuta juttuja siitä, miten tämä ja tuo tähti on uupunut lomallaan, annetaan erilaisia lomaltapaluuohjeita ja kerrotaan, miten yleensäkin juuri sinun olisi pitänyt lomasi viettää. Koulupsykologi Marika Ylhäinen Kuhmosta nauraa, että kannattaisi ottaa oppia lapsista.

– Aikuisilla on paine, että pitää olla läsnä tai nauttia hetkestä muistutuksena siitä, mitä kaikkea pitää ehtiä ennen loman loppua. Lapsi osaa luonnostaan olla läsnä ja nauttia hetkestä, ja vielä huomaa ne muurahaiset ja perhoset luonnossa. Lapset eivät tee hirveästi suunnitelmia ja aikatauluja, eikä heidä tarvikaan.

Lomastressi on aikuisten keksintö, sanoo Ylhäinen.

– Lapsilla on riittävän pitkä loma, he eivät edes mieti lomalle päästessään paineita tai sitä, milloin se loma loppuu. Liikaa suunnitelmia tai aikatauluja ei vain tarvita.

Ihan laakereilleen ei kuitenkaan kannata heittäytyä

Lasten esimerkkiä voi seurata, sanoo Marika Ylhäinen.

– Joskus sen suursiivouksen voi jättäätekemättä ja olla vain.

Vain sillä, että annetaan lapsen olla lapsi, varmistetaan, että hän palaa syksyllä kouluun, eli työhönsä levänneenä ja virkistyneenä.

Marika Ylhäinen

Ihan makoiluksi kesää ei kuitenkaan kannata jättää.

– Vanhemmat ovat joskus huolissaan, että jumittuuko lapsi sisälle tietokoneen äärelle, jos vanhemmat ovat töissä. Huoli on aiheellinen. Kesälläkin esimerkiksi nukkumaanmeno- ja ruoka-ajoista kannattaa mahdollisuuksien mukaan yrittää pitää kiinni. Esimerkiksi leiri tai mummolamatka voi olla pitämässä rytmiä yllä.

Tärkein ohje on kuitenkin antaa lapsen olla lapsi eli antaa hänen esimerkiksi pelata kavereidensa kanssa, leikkiä ja vain olla.

– Talvi on ollut pitkä, viimeiset kokeet ovat edessä ja sitten vielä kevätjuhla. Kaikki ovat jo loman tarpeessa. Vain sillä, että annetaan lapsen olla lapsi, varmistetaan, että hän palaa syksyllä kouluun, eli työhönsä levänneenä ja virkistyneenä.

Lue seuraavaksi