1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Öljy ja kaasu

Pakkoruotsi hyvä pääsylippu Norjan öljymarkkinoille

Öljy- ja kaasuteollisuuden kasvu Pohjois-Norjassa tarjoaa uusia mahdollisuuksia Pohjois-Suomen yrityksille ja työntekijöille. Ruotsin ja englannin taito auttaa markkinoille pääsyyn. Äsken pidetyssä Hammerfestin suuressa öljy ja kaasualan konferenssissa suomalaisyritykset loistivat poissaolollaan.

Hammerfestissa lähes kaikki liittyy nykyään öljy- ja kaasuteollisuuteen. Polarbasen uusi teollisuusatama 22.4.2015 Kuva: Tapani Leisti / Yle

Pohjois-Norjan öljy- ja kaasuteollisuus kasvaa jälleen kun maailman suurin ja pohjoisin tuotantolautta Goljat alkaa pumpata Barentsinmerellä.

Hammerfestissa järjestetään vuosittain suuri öljy- ja kaasualan Barentsinmeren konferenssi. Huhtikuun lopulla se keräsi viisi sataa alan norjalaista ja kansainvälistä yritystä ja asiantuntijaa kuulemaan viimeiset uutiset ja hieromaan suhteita. Norja on öljyministerinsä Tord Lienin johdolla julistanut haettavaksi ennätysmäärän öljynetsintälupia Barentsinmerelle. 

Lienin mukaan alan kasvu Pohjois-Norjassa luo työmahdollisuuksia myös Pohjois-suomeen. Ministeri sanoo keskustelleensa Suomen hallituksen edustajien kanssa yhteistyön tiivistämisestä pohjoisessa. Konkreettista ei ole vielä sovittu mutta hänen mukaansa liikenneyhteyksien parantamisesta on puhuttu.   

Pakkoruotsista hyötyä Norjan markkinoilla

Alusta alkaen Hammerfestin öljy- ja kaasuteollisuuden hankkeissa ollut nosturiyritys Havator oli ainoita konferenssiin osallistujia Suomesta. Hammerfestissa kävi ilmi, että ainakaan Snøhvitin kaasukenttää pyörittävän Statoilin tai kohta öljyntuotannon aloittavan Eni Norgen palveluksessa Hammerfestissa ei nyt ole väkeä Suomesta.

Paavo Lipposen hiljattain tekemässä Arktisten mahdollisuuksien selvityksessä painotettiin ruotsin kielen taidon merkitystä pohjoismaisessa bisnesyhteistyössä ja työmarkkinoilla.

Samoilla linjoilla on Hammerfestissa kaasubuumin alusta toiminut torniolaisen nosturiyrityksen Havatorin konsernijohtaja Erkki Hanhirova. Hänen mukaansa projektien työkieli on useimmiten englanti, mutta ruotsin ja norjan taidolla on merkitystä juuri silloin kun Suomesta tullaan etsimään markkinoita ja töitä.

Hanhirovan mukaan öljy- ja kaasutöissä ammattimiehet tienaavat miljoona kruunua vuodessa eli noin 120 000 euroa. Luontaisetuja on lisäksi runsaasti.

**Uusi lentokenttä, tunneleita ja asuntoja **

 Kasvava Hammerfest tulee rakentamaan uuden lentokentän, ohitusteitä ja tunneleita sekä lähes sata uutta asuntoa vuodessa. Silläkin saralla on töitä ja urakoita tarjolla tulevina vuosina. Arviona on, että asuntoja rakennetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana tuhat.

Vuosituhannen alussa suomalaisyritykset Havatoria lukuun ottamatta epäonnistuivat saamaan hankkeita täältä. Hammerfestin kaupunginjohtajan Alf Jakobsenin mukaan suomalaisyritysten pitää nyt tulla uudestaan katsomaan onko saumaa osallistua öljy-yritysten hankkeisiin.