1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

TOMM¥ €A$H – supertähti Virosta

Virossa kohistaan nyt Tommy Cashistä. Moniulotteista hip hoppia tekevä muusikko tekee satuja ihmisille, on kotoisin slummista ja leikittelee androgynialla.

Ulkomaat
Tommy Cash.
Tommy Cash.

– En ole nukkunut viime yönä ollenkaan. Saatan kuolla tähän eteenne, mutta en välitä siitä pätkääkään!

Näillä traagisilla sanoilla, ääni väristen, aloittaa Tommy Cash keikkansa Tallinnassa. Enemmän tai vähemmän taiteellista hip hoppia ja tyylisuunnan rajojakin venyttävä Cash on noussut nopeasti isoksi nimeksi Virossa eikä syyttä.

Artistilta löytyy ominaisuuksia, joista pop-tähtiä rakennetaan: arvoituksellisuutta, draaman tajua, ulkonäköä ja musiikillista lahjakkuutta, sekä vaikeasti kategorioitavaa auraa, jollaista hehkuu esimerkiksi Die Antwoordin ympärillä.

– Määrittelen itseni vaihtoehtoartistiksi. En kutsuisi itseäni rap-muusikoksi vaan pikemminkin taiteilijaksi. En halua rajoittaa ilmaisuani tai luovuuttani millään tavalla, mikä on monen hip hop -artistin ongelma, vaaleanpunaiseen lippikseen pukeutunut, lakattuja kynsiään vilautteleva, ketjussa savukkeita polttava ja tuolilla vaarallisen oloisesti keikkuva muusikko kertoo.

Tommy Cash.
Tommy Cash.

Art for art's sake

Taiteilijauran lisäksi Cashillä on tanssijan koulutus: voidaan siis puhua varsin kokonaisvaltaisesta paketista.

– Visuaalinen imagoni on ollut aina tällainen vähän slaavilainen. Olen elänyt koko elämäni Tallinnassa slummiasunnossa ja vanhempani ovat venäjänkielisiä. En ole yrittänyt hakea imagoani USA:sta tai ulkomailta, nappasin sen suoraan omasta todellisuudestani. Venäläiseksi imagoani ei kuitenkaan voi sanoa, se on sekoitus slaavilaisuutta ja skandinaavisuutta, Cash tähdentää.

Videoissaan (siirryt toiseen palveluun) Cash kuitenkin leikittelee venäläisillä rap-kliseillä. Kyse on kuulemma ironiasta, vaikka fanipohjaa löytyy Venäjältäkin.

– Kyllä. Pilailen jonkin verran yleisen hip hop -imagon kustannuksella, ilman ironiaa ei voi elää ja eihän sitä koko ajan voi olla vakava. Jotkut sitten ymmärtävät käyttämääni ironiaa, toiset eivät.

– _Alien Tears _-kappaleessa (siirryt toiseen palveluun)esimerkiksi pilailen tyypillisen trap-biisin ja trap-skenen (trap = synkkää ja aggressiivista hip hoppia) kustannuksella. Kuuntelapas!

Tommy Cash.
Tommy Cash.

Marilynmansonmaista androgyniaa

Tommy Cashin imagoa leimaa myös voimakas androgyynisyys marilynmansonmaisella tavalla. Ei siis ole ihme, että Cash myös ärsyttää monia virolaisia.

– Virossa minuun kohdistetaan paljon rakkautta, tosin saan osakseni myös suoranaista vihaa. Näin asioiden pitääkin olla. Jos ihmiset suhtautuvat sinuun välinpitämättömästi, kannattaa muuttaa tyyliä. Haluan että minut kohdatessaan ihmiset tuntevat jotakin.

– Mikään roolimalli en tahdo olla. Haluan kannustaa ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan ja tekemään sitä mitä he haluavat tehdä.

Tommy Cash.
Tommy Cash.

Tavoitteena Japani

Onko Tommy Cash sitten muusikko, jonka nimi on parin vuoden kuluttua kaikkien huulilla? Kun Cashin menestymismahdollisuuksista kyselee virolaisilta muusikoilta ja alan ammattilaisilta, toteavat monet, että tässä meillä nyt olisi artisti, joka voi nousta kansainväliseksi tähdeksi.

Parhaiten Viron ulkopuolella on tähän mennessä pärjännyt bubble gothia tekevä Kerli (siirryt toiseen palveluun), ja indie-bändi Ewert and The Two Dragons (siirryt toiseen palveluun) taas kiinnitettiin äskettäin Sirelle. Myös taiteellista elektroa tekevä Iiris (siirryt toiseen palveluun)on kokeillut siipiään maailmalla.

Vaikka Virosta löytyy roppakaupalla mielenkiintoisia artisteja ja hyvää musiikkia, maan musiikkiteollisuus sinnittelee suurin piirtein samalla tasolla kuin Suomessa 1990-luvun lopulla: managerointi ja maan rajojen ulkopuolelle täsmäiskeistetty markkinointi ovat vielä alkutekijöissään.

– Minun mielestäni Virossa ihmiset ovat vieläkin hieman arkoja olemaan sitä mitä he oikeasti ovat tai haluaisivat olla. Ihmiset ikään kuin sovittavat itsensä normaalin musiikkibisneksen tarjoamiin rooleihin, Tommy Cash toteaa.

– Minun tavoitteenani on keikkailla joskus Japanissa. Teen ihmisille satuja. Yleensä sadut päättyvät hyvin, ja niin käy minunkin biiseissäni.

Ehkä niin käy myös Tommy Cashin musiikilliselle uralle.

Lue seuraavaksi