1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtionlainojen korot kovassa nousussa euroalueella

Suomen 10 vuoden valtionlainojen korko on tämän vuoden korkeimmissa lukemisssa. Nousu on ollut jyrkkää viimeisten päivien aikana.

talous
Setelikäärö.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomen valtionlainojen korot ovat nousseet tuntuvasti viimeisen kolmen päivän aikana. Valtion obligaatioiden 10 vuoden korko on tänään 0,6 prosenttia, selviää Suomen Pankin tiedoista. Vielä kolme päivää sitten korko oli 0,5 prosenttia.

Myös Saksan 10 vuoden valtionlainan korko on uutistoimisto Reutersin mukaan noussut vuoden ennätystasolle juuri alle 0,6 prosenttiin. Korko on noussut kymmenkertaiseksi vain kolmessa viikossa. 10 vuoden lainan korot nousivat vuoden korkeimpaan tasoonsa myös Espanjassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa.

Joidenkin markkina-arvioiden mukaan voimakkaan koronnousun taustalla on deflaatiovaaran helpottuminen euroalueella. Euroopan keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelman odotettin painavan korot jopa nollan alapuolelle, mutta nyt käänne on toiseen suuntaan.

Myös Kreikan ajautuminen yhä pahempiin vaikeuksiin velkaohjelmansa kanssa ovat vaikuttaneet osakemarkkinoilla. Lisäksi öljyn hinnan nousu Lähi-idän kriisin takia sekä Yhdysvaltain huonot yksityisen sektorin kasvuluvut työntävät korkoja ylöspäin, arvioidaan markkinoilla.

Lue seuraavaksi