Venäläisraportti arvioi: Malesialaiskone ammuttiin Ukrainassa alas venäläisvalmisteisella ohjuksella

Venäläisten sotateollisuusinsinöörien raportista kertoo oppositiolehti Novaja Gazeta. Sen mukaan raportti ei tuo vastausta siihen, kuka koneen pudotti. Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit ovat syytelleet toisiaan.

Ulkomaat
MH17 jäännöksiä raivataan Grobovon kylässä, Itä-Ukrainassa 16. marraskuuta.
MH17 jäännöksiä raivataan Grobovon kylässä, Itä-Ukrainassa 16. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Venäjän tunnetuimman oppositiolehden Novaja Gazetan mukaan venäläisraportissa arvioidaan, että malesialainen matkustajakone ammuttiin viime kesänä Ukrainassa alas todennäköisimmin venäläisvalmisteisella ilmatorjuntaohjuksella.

Lehden mukaan venäläisten sotateollisuusinsinöörien laatima raportti ei kuitenkan osoita sitä, ampuivatko koneen alas Ukrainan hallituksen joukot vai Venäjä-mieliset separatistit. Osapuolet ovat syyttäneet alasampumisesta toisiaan.

Sen sijaan raportti olisi kumoamassa yhtä Venäjän hallituksen esittämistä teorioista, jonka mukaan koneen olisi ampunut alas Ukrainan hävittäjä.

Raportissa sanotaan, että koneeseen olisi osunut BUK-M1-ohjusjärjestelmän ilmatorjuntaohjus. Insinöörit arvioivat, että se olisi ammuttu paikalta, jossa on Ukrainan hallituksen joukkojen BUK-järjestelmä.

Hollantilaissyyttäjät ovat pitäneet pääteorianaan, että kone ammuttiin BUK-ohjuksella. He testaavat teoriaa, jonka mukaan se olisi ammuttu separatistien hallussa olleelta alueelta.

Novaja Gazetan mukaan raportti olisi laadittu Moskovassa lähetettäväksi alasampumista selvittäville hollantilaistutkijoille. Novaja Gazetan uutisesta kertonut uutistoimisto Reuters sanoo, ettei se ole kyennyt vahvistamaan raportin aitoutta.

298 ihmistä kuoli, kun Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin kone syöksyi maahan 17. heinäkuuta viime vuonna. Matkustajien enemmistö oli hollantilaisia.

Lähteet: Reuters