Ranska lähettää ulkoministerin Moskovan voitonpäivän juhliin

Laurent Fabius ei aio kuitenkaan seurata sotilasparaatia, joka Punaisella torilla järjestetään natsi-Saksasta 70 vuotta sitten saavutetun voiton kunniaksi. Monet EU-johtajat jättävät Moskovan juhlat väliin Ukrainan kriisin vuoksi.

Ulkomaat
Laurent Fabius.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.Andrew Gombert / EPA

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius osallistuu ensi lauantaina Moskovassa toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotispäivän juhlintaan, jonka monet EU-maiden johtajat jättävät väliin Ukrainan kriisin vuoksi.

Fabius ei kuitenkaan seuraa lauantaina sotilasparaatia, joka Punaisella torilla järjestetään natsi-Saksasta saavutetun voiton kunniaksi.

– En mene paraatiin, mutta lasken seppeleen ja menen Kremliin, Fabius kertoi Europe 1 -radiokanavalle. Hänen mukaansa presidentti François Hollande ei pääse paikalle, koska hän on Kuubassa, mutta Ranska halusi ministeritason edustuksen.

Hän toteaa, että kyse on historiasta ja venäläiset menettivät kymmeniä miljoonia ihmisiä sodassa. Fabius käy Moskovassa myös neuvotteluja.

Moskovan voitonpäivän juhlaan saapuvat lauantaiksi myös muun muassa Tšekin presidentti Milos Zeman ja Slovakian pääministeri Rober Fico, mutta hekään eivät mene seuraamaan paraatia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan saapuu Moskovan juhlallisuuksiin sunnuntaina. Hän tapaa presidentti Vladimir Putinin ja pitää tämän kanssa tiedotustilaisuuden. Kremlin ulkopoliittisen neuvonantajan Juri Ušakovin mukaanneuvottelujen asialistalla on luonnollisesti myös Ukraina.

Moskovaan kutsutuista 68 maan johtajasta paikalle on tulossa vain runsaat 20. Joukossa ovat Kreikan, Kuuban, Intian, Mongolian, Kiinan, Serbian, Etelä-Afrikan, Vietnamin ja Egyptin johtajat. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmoittanut saapuvansa paikalle.

Lähteet: AFP, Reuters