Lapin löytöeläintarhoissa on ollut rauhallinen kevät

Lapin löytöeläintarhoissa on ollut varsin rauhallinen kevät. Tilapäiseen hoitoon toimitettujen karkulaisten määrä on vaihdellut kunnittain, mutta tarhoissa ei ole ollut mitään erityistä vilskettä. Löytöeläinhoitaja Maija Ahola Sallasta arvio, että ihmiset ovat oppineet huolehtimaan koiristaan, kissoistaan ja muista lemmikeistään. 

Kuva: Yle

Laki edellyttää, että kunnissa on paikka, mihin karkuteillä olevia kissoja, koiria ja muita lemmikkejä voidaan viedä tilapäiseen säilytykseen ja odottelemaan omistajaansa. Maija Ahola vastaanottaa löytöeläimiä Sallassa ja Savukoskella.

- Vain muutamia koiria on tarhassa käynyt viime aikoina. Omistajat ovat nopeasti niiden kintereillä, kun tietävät, että pitempi hoiva käy pörssin päälle, Ahola sanoo.

Omistaja maksaa hoivakulut.

Katomisesta ilmoitus jo ennakkoon

Maija Aholan mukaan tavaksi näyttää myös tulleen, että omistajat jo ennakkoon soittavat karkulaisestaan. Se helpottaa ja nopeuttaa eläimen palauttamista.

Ahola ei osaa sanoa, olisiko jokin vuodenaika vilkkaampi kuin toinen noiden irtoeläinten suhteen.

- Sattumanvaraisesti niitä liikkuu, koiria ja kissoja. Enimmillään on Aholan tarhassa vieraillut viitisenkymmentä löytöeläintä vuodessa. Viime vuonna vain kymmenkunta.

Tutkapantainen löytää kyllä omistajansa

Maija Ahola tähdentää, että jos tiellä jolkuttelee tutkapantainen koira, niin antaa jolkutella.

Tutka on lähes varma tae siitä, että koira on isäntänsä valvonnassa ja löytyy pian.

- Tietysti jos koira pyörii useita vuorokausia samoissa ympyröissä, niin siitä pitää ilmoittaa, hän huomauttaa.

Löytöeläinhoitajalle toimitetusta koirasta maksetaan löytäjälle palkkio, joka on sama kuin voimassa oleva riistanhoitomaksu.

- Palkkio kuuluu nimenomaan löytäjälle, ei tarhalle, Ahola sanoo.

Koirien huostaanotot lisääntyneet Rovaniemellä

Mutta ei niin hyvää, etteikö huonoakin: Rovaniemellä koirien huostaanotot ovat lisääntyneet huolestuttavasti, sanoo yrittäjä Nina Rissanen lemmikkieläinhoitola Kiepistä. Hän on myös Lapin aluehallintoviraston nimeämä eläinsuojelunvalvoja.

Eläimen huostaanottoon turvaudutaan usein ilmiannon perusteella.

- Koira otetaan pois omistajaltaan, kun huomataan, että eläin ei saa asiallista kohtelua, sanoo Rissanen.

Hän pitää hyvänä, että tapauksia seurataan ja niistä ilmoitetaan.

Lapset toivat sudenkorennon hoidettavaksi

Maija Aholalla on hauska tarina kerrottavaksi:

- Yhtenä kesänä pikkutytöt toivat meille sudenkorennon hoidettavaksi, kun olivat saaneet tietää, että meillä on tällainen löytöeläinhoitola. Ihan tosissaan lapset olivat ja huolestuneet lemmikistään. Huolenpitoa sekin.