Helsingin uimarannoilla ei kaljaa hörpitä – Espoossa tissuttelu sallittua

Helsingissä Vuosaaren Kallahdessa sijaitseva rantakahvila ei saa myydä olutta, siideriä tai viiniä. Espoossa alkoholin myyminen rantakahvilassa sen sijaan on sallittua.

alkoholijuomat
Uimakoululaiset juoksevat veteen.
Uimakoululaiset juoksevat veteen Kirkkojärven uimarannalla Lempäälässä.YLE / Antti Eintola

Helsingissä on tiukemmat säännöt alkoholin myynnistä rantakahviloissa kuin Espoossa. Esimerkiksi Kallahdessa, Vuosaaressa ei rantakahvilassa saa myydä olutta, siideriä tai viiniä.

Espoossa esimerkiksi Mellstenin rantakahvilassa Haukilahdessa on A-oikeudet.

Helsingissä Kallahdessa rantakahvilaa pitävä yrittäjä Timo Taipale haki viime vuonna lupaa alkoholin myymiselle, mutta sitä ei kaupungilta herunut.

– Rannalla kävi silloin paljon keskieurooppalaisia turisteja, jotka kyselivät myymmekö alkoholijuomia. Siksi päätin hakea lupaa, mutta en sitä sitten saanut, toteaa Taipale.

Kaupunki: alkoholi voi aiheuttaa vaaratilanteita rannalla

Kaupunki perusteli kielteistä päätöstään alkoholin myynnille sillä, että uimarannalla käy myös lapsiperheitä ja tämä sotii vastaan kaupungin säädöstä alkoholin vastuullisesta käyttämisestä.

Helsingin kaupungin liikuntaviraston mukaan alkoholin käyttäminen uimarannalla voi myös aiheuttaa vaaratilanteita ja tehdä uimisesta turvatonta, jos rannalla kävijät juovat liikaa.

Yrittäjä Timo Taipale ei yllättynyt kaupungin päätöksestä, mutta on pettynyt, ettei hakemus alkoholinmyyntiluvasta mennyt läpi.

– Ihmiset ottavat usein rannalle mukaan omia oluitaan tai siidereitään. Mielestäni olisi parempi, että alkoholia olisi tarjolla valvotusti tietystä pisteestä rannalla.

Turo Saarinen Helsingin kaupungin liikuntavirastosta kyseenalaistaa omien alkoholijuomien juomisen rannalla.

– Rantavahdit valvovat rantaa ja kieltävät alkoholin juomisen siellä, Saarinen toteaa.

Uimarantojen alkoholimyynnistä uutisoi ensimmäisenä Svenska Yle.