Maksuvälinepetokset hurjassa kasvussa – verkkomaksaminen on silti yhä turvallista

Maksuvälinepetokset ovat tuplaantuneet muutamassa vuodessa. Luottokortin käyttö on silti turvallista, kertoo Nets Oy:n Jukka Ruotsalainen aamu-tv:ssä.

Aamu-tv
Henkilö maksamssa pankkikortilla kaupan kassalla.
Maksuvälinepetosten määrä kasvaa jatkuvasti. Rosvo vaanii niin netissä kuin kadullakin. Miten suojautua luottokorttitietojen väärinkäytöltä, siitä on kertomassa palvelutuotannon johtaja Jukka Ruotsalainen Nets Oy:stä eli entisestä Luottokunnasta.

Maksuvälinepetokset ovat yleistyneet nopeasti. Poliisin tilastojen mukaan maksuvälinepetokset ovat enemmän kuin tuplaantuneet vuosien 2007–2014 välillä. Johtaja Jukka Ruotsalainen Nets Oy:stä avasi torstain aamu-tv:ssä ilmiön taustaa. Nets Oy tunnettiin aiemmin nimellä Luottokunta.

Ruotsalainen toteaa petosten yleistymisen syyksi verkko-ostamisen merkittävän kasvun. Tietoa liikkuu nyt verkossa enemmän kuin silloin kun yksittäisiltä ihmisiltä on yritetty varastaa luottokortteja. Rikolliset menevät sinne minne ihmisetkin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tilastojen mukaan kesäaikaan maksuvälinepetoksia tapahtuu enemmän kuin talvisin. Maalis-huhtikuussa alkaa petosten määrä kasvaa kesää kohti.

– Kun on paljon ihmisiä tiiviisti liikkeellä, niin konnat ovat myös siellä liikkeellä. Vappu, juhannus, isot musiikkifestivaalit. On paljon ihmisiä ja tarkkaavaisuus herpaantunut jostain syystä, kuvaa Ruotsalainen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Isot kaupat turvallisia – pikkukauppojen taustaa kannattaa selvittää

– Perusasioita ovat perushuolellisuus ja pieni epäileväisyys. (Netissä maksaessa) tietokoneen ohjelmisto ja tietoturvat pitää olla ajan tasalla. Ja ostoksia tehdessä kannattaa pitäytyä isoissa kaupoissa, mistä paljon tehdään ostoksia, suosittaa Ruotsalainen.

– Ja jos menee erikoistuotetta hakemaan pienestä kaupasta, kannattaa googlata onko kommentteja tästä kauppiaasta.

Ruotsalainen painottaa, että korttitietoja ei tule ikinä paljastaa kyselijöille.

– Pankilla ja Netsillä on jo ne tiedot käytössä, eikä myöskään poliisi niitä kysy.

Ravintoloissa ja kauppojen kassoilla pitää myös muistaa suojata tietonsa kunnolla.

– Kun maksaa, niin suojaa rohkeasti kädellä tai lompakolla sen pinin laiton. Suomalaiset ehkä vähän häpeää sitä, että pitää suojata, mutta se pitää tehdä. Ja pin ja kortti aina erikseen. Pinin pitää olla päässä, ei paperilla!

Älä päästä korttia näkyvistä

Ruotsalainen suosittelee nostorajojen asettamista.

– Nettiostot voi rajata niin, ettei niitä voi tehdä ollenkaan, tai tehdä nostorajoja. Nämä kannattaa rajata oman käytön mukaan. Jos luottoraja on vaikka 3 000 euroa, pitäisi mieltää se, että se on kuin olisi 3 000 euroa puhdasta rahaa taskussa. Ja sen mukaan huolehtia siitä kortista.

Jos huomaa joutuneensa petoksen uhriksi, tulee välittömästi ottaa yhteys kortin myöntäjään. Kortinsulkunumero kannattaa olla valmiiksi tallennettuna kännykän muistiin, varsinkin lomamatkoilla.

Lomamatkoilla kannattaa miettiä kuinka voisi jakaa riskiä. Jos on kaksi korttia, ne kannattaa pitää erillään. Toinen kortti voi olla vaikka puolison hallussa tai hotellin kassakaapissa.

– Älä päästä korttia käsistäsi. Vaikka sanotaan, että me käydään jotain laittamassa takahuoneessa, niin älä hyväksy sitä, kehottaa Ruotsalainen.

Ruotsalainen muistuttaa, että luottokortin käyttö on silti turvallista.

– Jos on toiminut huolellisesti, kortinhaltija on aina suojattu. Korostan, että väärinkäytökset ovat prosentin promilleja koko korttivaihdosta, toteaa Ruotsalainen.