Vanhasta Suurtorista halutaan tehdä Turun valttikortti

Yksi Suomen merkittävimmistä aukioista, Turun historiallinen keskus Vanha Suurtori, on näivettynyt. Nyt Suurtori halutaan nostaa uuteen kukoistukseen. Myös kansalaisten mielipiteitä alueen kehittämisestä halutaan kuulla.

Vanha Suurtori
Vanha Suurtori Turussa
Paula Koskinen / Yle

Turun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.) myöntää, että Turun Vanha Suurtori ei ole sellaisessa iskussa kuin sen pitäisi. Kyse on kuitenkin yhdestä Suomen merkittävimmistä aukioista.

Suurtoria on kehitetty kolmekymmentä vuotta, mutta valmista ei ole saatu aikaan.

– Vanhaa Suurtoria on kehitetty pikkuhiljaa. Välillä tuntuu, että mitään ei tapahdu, mutta onhan tänne tullut uusi kivetys ja kirjastosilta, joka johtaa tänne, Rantanen sanoo.

Arkkitehti Benito Casagrande kertoo oman näkemyksensä siitä, miksi Vanhan Suurtorin ympäristö on näivettynyt.

– Tämä on hiipunut sen takia, että on puuttunut intohimo ja rakkaus tätä aluetta kohtaan.

Tori eläväksi läpi vuoden

Casagrande oli jo kolmekymmentä vuotta sitten miettimässä ja kehittämässä Suurtorin toimintaa. Silloin päädyttiin siihen, torin toimintaa lähdetään elävöittämään kulttuurin avulla.

– Ajatuksena oli, että tori elävöitettäisiin ja tänne saataisiin ihmisiä kulttuurin avulla, ja tänne perustettiin kulttuurikeskus, sanoo Benito Casagrande.

– Siitähän tässä on kysymys, että saataisiin tämä Vanha Suurtori vähän elävämmäksi läpi vuoden, myötäilee Elina Rantanen.

Tämä (Vanha Suurtori) on hiipunut sen takia, että on puuttunut intohimo ja rakkaus tätä aluetta kohtaan.

Arkkitehti Benito Casagrande

Sekä Elina Rantanen että Benito Casagrande osallistuivat keskiviikkona yleisötilaisuuteen, jossa haettiin vastauksia Vanhan Suurtorin kehittämiseen. Tarkoituksena on, että Vanhasta Suurtorista tulisi yksi Turun vetovoimaisimmista paikoista.

Myös kansalaisten mielipiteitä halutaan kuulla.

– Tämä tilaisuus oli alkusysäys villeille ideoille, mutta näitä villlejä ideoita tarvitaan kasa, että sieltä löytyy se, mitä ryhdytään toteuttamaan, Elina Rantanen sanoo.

Seuraava yleisötilaisuus Vanhan Suurtorin kehittämiseksi järjestetään 12. toukokuuta.

Keskiaikaista katua Turun Vanhalla Suurtorilla
Paula Koskinen / Yle

Kahviloita ja uusia siltoja

– Jos ajattelee sitä intohimoa, mitä suomalaiset kokevat Turun joulurauhan julistusta kohtaan, se jo kertoo siitä, että tällä alueella on valtavasti mahdollisuuksia, pohtii Elina Rantanen.

Sekä Elina Rantanen että Benito Casagarande ihmettelevät yhdessä sitä, miksi Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon ympäristöstä puuttuvat esimerkiksi kahvilat kokonaan.

– Kahvilat kuulostavat oikein hyvältä, tuomiokirkon ympärillä ei ole oikeastaan mitään, sanoo kumpikin.

– Suurtorin elävöittäminen vaatii uusia kulkuyhteyksiä. Kirjastosilta on jo luotu, mutta tarvitaan ehkä lisää kulkuyhteyksiä esimerkiksi tuomiokirkon taakse, Elina Rantanen pohtii.

Casagranden mielestä taas pitäisi rakentaa ns. Pennisilta eli kävelysilta Suurtorilta vanhalle pääkirjastolle.

Porthanin puistikko Vanhalla Suurtorilla Turussa
Porthanin puistikko Vanhalla SuurtorillaPaula Koskinen / Yle