Nepalin auttaminen sydämenasia Mount Everestin valloittajalle

Vuorikiipeilijä ja yrittäjä Antti Inkinen antoi tilat avustusten keräämiseen Nepalin maanjäristyksessä kärsineille, koska asiakkaat pyysivät. Lahtelaisella kiipeily- ja joogasalilla kerätään makuupusseja ja joogataan hyväntekeväisyystunnelmissa. Nepalilaisten hätä koskettaa reppureissaajia, joista tunnettu Madventures-kaksikko antoi keräykselle kasvot.

Kotimaa
Antti Inkinen
Antti Inkinen haluaa auttaa nepalilaisia.Tanja Perkkiö / Yle

Kiipeily-yrittäjä Antti Inkinen ei olisi halunnut, että hänen yrityksensä Yogarocks tulee esille Nepaliin apua keräävänä lahtelaisena retkeilytarvikkeiden kokoomispaikkana, sillä hän pelkäsi, että ele tulkitaan mainostempuksi.

– Päätin, että lahjoitan omia ylimääräisiä varusteitani ja vien niitä Nepaliin lähtevään kuljetukseen omin nokkineni. Ajattelin, että jos kerron asiasta, sitä pidetään yrityksen esiin nostamisena. Jooga-asiakas sitten kysyi, enkö voisi kerätä tänne muidenkin lahjoituksia. Alkoi tulla myös kiipeilijöiltä soittoja, joten taivuin. Samalla niitä vien, kun vien tavaroita muutenkin, toteaa Inkinen.

Nepal on Inkiselle tuttu maa, josta hänellä on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Kathmandussa ja kylissä, kaikkialla ihmiset ovat ystävällisiä. Elämänasenteessa olisi meille paljon opittavaa. En auta maata siksi, että olen kiipeillyt siellä, vaan siksi, että minulla on siellä ystäviä ja sieltä valtavan hyvät kokemukset.

En auta maata siksi, että olen kiipeillyt siellä, vaan siksi, että minulla on sielä ystäviä.

Antti Inkinen kiipesi maailman korkeimmalle huipulle Mount Everestille vuonna 2009. Nepalin olosuhteet ovat hänelle tutut.

– Siellä kun ihminen menettää vaatteet päältään tai kodin, hänelle ei jää mitään. Ainoa omaisuus menee. Olenkin pyytänyt, ettei tänne tuoda mitään kirppistavaraa, vaan sellaista, josta on oikeasti apua. Hyvät teltat, makuupussit ja -alustat, lasten varusteet, kuten untuvapuvut ja makuupussit olisivat tarpeen. Siellä on paljon lapsia hädässä. Äitiyispakkauksen vauvan toppapuvut esimerkiksi voisivat olla siellä avuksi. Täällä me voimme aina ostaa uutta, kannustaa Inkinen.

Makuupussit, teltat ja muut varusteet lähtevät valtakunnallisen kuljetuksen mukana Nepaliin. Keräyksessä ovat olleet organisoimassa retkeilytarvikekaupan lisäksi Madventures-miehet Riku Rantala ja Juho Milonoff.

Nepaliin lähteviä lahjoitettuja retkivarusteita
Nepaliin lähtee Lahdesta mm. makuupusseja, telttoja ja makuualustoja.Tanja Perkkiö / Yle

Joogaajat liittyivät yhteen, hyvisjooga tuli nopeasti täyteen

Lahdessakin joogasalien välillä kilpaillaan asiakkaista, mutta Nepalin asia yhdisti ohjaajat.

Joogaohjaaja Fredrika Winstenillä on myös yhteydet Nepaliin vuodentakaisen työharjoittelun perintönä.

Kyynisyyden aika ei todellakaan ole nyt. Hyviä asioita tapahtuu ja ihmiset todella haluavat auttaa

– Hyvisjoogaan saimme salin käyttöön joogaohjaaja Leta LaVignen yritykseltä. Toinen joogaohjaaja Annika Rouvinen soitti minulle ja sanoi nähneensä unen, että joogaamme yhdessä Nepalin hyväksi. Vedämme hyvisjoogaillan kolmestaan ilman palkkioita ja osallistujat saavat lahjoittaa omantuntonsa mukaan nepalilaisten hädän lievittämiseksi, kertoo Winsten.

Äitienpäivänä iltana järjestettävän joogaillan tuoton ohjaajat lahjoittavat SPR:n Nepal-keräykseen.

Hyväntekeväisyysjoogailtaan tuli nopeasti maksimimäärä ilmoittautuneita ja vetäjät aikoivatkin järjestää myöhemmin toisen hyvisjoogaksi kutsutun illan. Fredrika Winsten hehkuttaa ihmisten hyväntahtoisuutta.

– Kyynisyyden aika ei todellakaan ole nyt. Hyviä asioita tapahtuu ja ihmiset todella haluavat auttaa, hän iloitsee.