1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopo-luokista hyviä tuloksia: peruskoulu loppuun ja vainu opiskelupaikasta

Jopo-luokat ovat nykyään iso apu nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Valtaosa jopo-luokan eli joustavan perusopetuksen käyneistä nuorista käy peruskoulunsa loppuun. Tukitoimi on täyttänyt paikkansa, opetusministeriössä iloitaan.

Kotimaan uutiset
Nuoria moppaamassa lattiaa.
Mirva Helenius / Suomen lasten ja nuorten säätiö

Syrjäytymisvaarassa olevia yläastelaisia auttavista Jopo-luokista on saatu hyvä tuloksia ympäri maan. Esimerkiksi Kokkolassa, Nivalassa ja Ylivieskassa kaikki luokan käyneet ovat saaneet päättötodistuksen – osa myös jatko-opiskelupaikan.

Ylivieskan Jokirannan yläkoululla kolmatta vuotta toimiva joustava perusopetus on täyttänyt paikkansa. Tukitoimesta on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Jokainen jopo-luokkalainen on saanut käteensä päättötodistuksen ja päässyt vielä jatko-opintoihinkin. Sen parempaa tulosta ei voi toivoa, iloitsee koulun rehtori Paula Hartikainen.

Jopo-luokille ohjataan nuoret, jotka ovat vaarassa syrjäytyä ja jäädä ilman peruskoulun päättötodistusta.

Toiminta alkoi kymmenisen vuotta sitten. Tällä hetkellä jopo-oppilaita on Suomessa yli 1800 ja ryhmiä noin 180.

Valtion tuki ei mene aina jopolaisten hyväksi

Opetusneuvos Jussi Pihkala Opetusministeriöstä vahvistaa jopo-toiminnan toimivuuden.

– Virallista tilastoseurantaa tuloksista ei ole, mutta kentältä kantautunut palaute on ollut todella positiivista. Toiminnalla on suuri merkitys nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä, Pihkala kertoo.

Ainoa miinuspuoli on valtionavun ohjautuminen välillä muualle kuin jopo-toimintaan.

– Kunnat saavat yhdestä jopo-oppilaasta noin 3 000 euroa per vuosi, mutta käyttökohteen rahalle kunnathan saavat päättää itse, koska tuki ei ole korvamerkittyä.

Toiminnalla on suuri merkitys nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä.

Jussi Pihkala, Opetusministeriön opetusneuvos

Valtion budjetista toiminta saa joka vuosi noin 6 miljoonaa euroa.

– Silti se on hintansa väärti. Yksi koulupudokas maksaa elämänsä aikana yhteiskunnalle noin miljoona euroa, arvioi Opetusministeriön Pihkala.

Työssäoppimista, retkiä ja leirejä

Jopo-luokalla opitaan toiminnan ja käytännön kautta, esimerkiksi vieraillaan enemmän työpaikoilla kuin normaaliperuskoulussa sekä tehdään retkiä ja leirejä. Ryhmät ovat pieniä, noin 10 oppilaan luokkia.

Kokkolassa Kiviniityn yläkoulussa toimii "mopo-luokka" eli eri kieli- ja kulttuuritaustaisten ryhmä. Mopo-luokka valmentaa jopo-periaatteella, mutta ryhmä on tarkoitettu maahanmuuttajille.

Opettaja Eeva-Liisa Kiiskilän mukaan opiskelumotivaation lisäksi luokalla kohenee myös itsetunto.

– Opetus vahvistaa myös nuoren elämisen perustaitoja, kuten miten junalla kuljetaan tai mitä vaikuttaminen on. Sellaisia asioita ei kirjan sivuilta opita, Kiiskilä huomauttaa.

Lue seuraavaksi