Iran vapautti kaapatun rahtilaivan

Iran on vapauttanut rahtilaivan, jonka sen partioveneet pakottivat satamaan laivan oltua matkalla Hormuzinsalmen läpi viime viikolla. Laivan pysäyttäminen lisäsi jännitteitä alueella, kun Yhdysvallat lähetti sota-aluksiaan saattamaan sen rahtilaivoja salmen läpi. Myöhemmin laivan vuokrannut Maersk sanoi, ettei se voi vahvistaa laivan vapautusta.

Ulkomaat

Iranin valtiollisen uutistoimiston mukaan rahtilaiva, jonka Iranin vallankumouskaartin partioveneet pakottivat iranilaiseen Bandar Abbasin satamaan viime viikolla, on nyt vapaa lähtemään miehistöineen.

Uutistoimisto siteerasi alun perin nimetöntä satamaviranomaista, jonka mukaan laiva oli vapaa lähtemään. Myöhemmin satamaviranomaiset julkaisivat lausunnon, jonka mukaan laiva on vapautettu.

Iranin mukaan alus on poistunut Iranin aluevesiltä.

Iran sanoi, että se pysäytti Persianlahdelle Hormuzinsalmen läpi matkalla olleen Maersk Tigris aluksen huhtikuun lopulla taloudellisen kiistan vuoksi. Kiistan osapuolina olivat laivan vuokrannut tanskalainen varustamo Maersk sekä iranilainen yksityinen yhtiö.

Iranilainen tuomioistuin oli määrännyt Maerskin maksamaan reilun 3 miljoonan euron korvaukset iranilaisyhtiölle ilmeisesti toimittamatta jääneestä rahdista. Jotkin lähteet ovat puhuneet huomattavasti suuremmasta summasta.

Myöhemmin torstaina sekä laivan vuokrannut Maersk, että sen omistaja Rickmers sanoivat, etteivät ne voi vielä vahvistaa laivan vapautusta. Molemmat olivat kuitenkin kuulleet saman iranilaisen uutistoimiston uutisen.

Yhdysvaltojen sota-alukset saattoivat rahtialuksia salmen läpi

Iranin vallankumouskaartin partioveneet pakottivat Maersk Tigriksen pysähtymään Hormuzinsalmessa ja seuraamaan niitä Bandar Abbasin satamaan viime viikolla. Kapteeni kieltäytyi ensin pysähtymästä, minkä jälkeen partioveneet ampuivat varoituslaukauksen rahtialuksen keulan yli.

Aluksen kaappaus lisäsi jännitteitä alueella, kun Yhdysvallat lähetti lisää sota-aluksiaan tärkeän öljyreitin ympäristöön tarkkailemaan tilannetta. Vähän kaappauksen jälkeen ne alkoivat saattaa maan kauppa-aluksia salmen läpi. Vähän myöhemmin myös Britannia pyysi Yhdysvaltoja saattamaan sen rahtilaivoja salmen läpi.

Keskiviikkona Yhdysvallat sanoi lopettaneensa alusten saattamisen, mutta että sen sota-alukset pysyisivät edelleen alueella ”suorittamassa meriliikenteen turvallisuuteen liittyviä rutiinitehtäviä”.

Iranin ja länsimaiden ydinneuvottelut ovat edelleen kesken. Myös Persianlahden vastarannalla sijaitsevan Saudi-Arabian johtama liittouma taistelee parhaillaan Jemenin huthi-kapinallisia vastaan.

Hormuzinsalmi on myös yksi maailman tärkeimmistä öljynkuljetusreiteistä.

Lähteet: AFP, Reuters, TASS, AP