Hyppää sisältöön

Pesäpallon isoserkku baseball saa lyöjän jännityksen valtaan

Syöttäjän pitää olla arvaamaton, sanoo syöttöheiton haasteellisuudesta viehättänyt lajin tamperelainen pioneeri. Pesäpallon isoserkun harrastajia on Suomessa vielä melko vähän.

Kuva: Jan Hynnä / Yle

Maata pitkin pyörivän pallon kiinniotossa ei kauhota vaan pallo pysäytetään räpylään. Sekin opittiin Tampereella Sorsapuiston hiekkakentällä, kun baseballin alkeita esiteltiin Ylen toimittajalle keskiviikkona.  

Baseball on laji, jossa syöttäjän arvaamattomuus pitää lyöjän hereillä. Helposti luulisi, että syötön voima ja pallon nopeus olisi ratkaisevaa.

– Heitossa saa olla voimaa, mutta sen arvaamattomuus ratkaisee. Tuleeko sieltä nopea heitto vaiko hidas, vai kenties paha kierre. Lyöjä joutuu reagoimaan hetkessä. Se on mielestäni mielenkiintoisin paikka pelata,  sanoo Lassi Autio.

Autio on Pirkanmaan ainoan baseball-seuran Tigersin kantava voima, joka tutustui lajiin jo lapsena Japanissa. Siellä se on ykköslaji. Suomeen kotiuduttua Autiolle jäi halu pelata tuota suuren maailman peliä.

Harrastaja saa adrenaliinipotkun

Baseballissa lyönti lähtee hieman alaviistoon, ei niinkään golf-tyyliin.

– Se jännitys lyödessä että osuuko palloon, siitä syntyy se lajin viehätys, kuittaa lajiin tutustamaan tullut tamperelainen Joni Holmberg.

Pesäpalloilijat sanovat baseballia tylsäksi, koska siinä ei osu palloon.

– Vastaavasti baseballin pelaajat ovat sanoneet pesäpalloa tylsäksi, koska siinä osuu aina palloon. Tällainenkin legenda liikkuu, tarinoi Autio.

Muuten lajit ovat sukulaisia siinä missä esimerkiksi salibandy ja jääkiekkokin.

Nyt baseball on lajina pieni. Harrastajia Tigersissä on viitisentoista ja kaikki Tampereelta.

– Ehkä laji on viiden vuoden päästä jo kasvanut niin, että junioripelaamistakin jo olisi, toivoo Lassi Autio.