Huhtikuun loppu teki keväästä normaalin – tahti jatkuu tasaisena

Liki ennätysaikaisen kevään eteneminen hidastui selvästi huhtikuun alkupuolen jälkeen. Nyt kevät on lähes normiaikataulussa.

Kotimaa
Karttagrafiikka lämpötilaennätyksistä.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Keväästä näytti vielä maaliskuun lopulla ja huhtikuun alkupuolella tulevan ennätysaikainen. Lämpöennätykseksi mitattiin jo huhtikuun 12. päivänä 17,1 astetta Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla.

Sitten hidastui, kun suursää muuttui kylmemmäksi. Sen seurauksena lämpöennätys rikottiin vasta kuluvan viikon keskiviikkona, kun Lappeenrannassa lämpötila nousi kaakkoisen virtauksen myötä 21,1 asteeseen.

Kevään tulon hidastumisesta huolimatta koko alkuvuosi on ollut selvästi keskimääräistä lämpimämpi.

– Helmikuu oli 4–7 astetta, maaliskuu 3–5 astetta ja huhtikuu 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, kertoo Ylen meteorologi Pauliina Kuokka.

Kuokan mukaan suhteellisesti lämpimintä oli huhtikuussa Pohjois-Lapissa päälaen alueella.

Lähipäivien lämpötilan Kuokka ennustaa olevan ihan normaalilukemissa, joten kevät etenee nyt tavalliseen tahtiin.

Peltotyöt vähän jäljessä – märkyys kiusaa

Peltotöihin (siirryt toiseen palveluun) päästiin Pohjanmaalla Kyrönmaan kaikkein suotuisimmilla alueilla jo huhtikuun puolivälissä. Rannikkoalueilla ja Etelä-Suomessa työt aloitettiin pari viikkoa sitten.

Laajemmin kevättöihin päästään vasta tämän ja ensi viikon aikana, joten kaikkiaan kevät on noin viikon jäljessä tavanomaisesta.

Lämpötilojen kannalta peltotyöt ovatkin mallillaan, mutta viime ja tämän viikon sateet hidastavat koko maassa peltojen kuivumista ja kevättöiden etenemistä.

– Mutta vielä ollaan tavanomaisessa aikataulussa, kertoo ProAgria Keskusten Liiton kehityspäällikkö Terhi Taulavuori.

Kuluneen 20 vuoden aikana kevättyöt ovat kuitenkin aikaistuneet selvästi.

– Siihen on ainakin kolme syytä. On opittu paremmin hyödyntämään peltojen kevätkosteus, lisäksi lajikkeet ovat muuttuneet ja sitten on ehkä tämä ilmastonmuutos, Terhi Taulavuori jatkaa.

Taulavuoren mukaan tänä keväänä istutettiin perunaa Turunmaan saaristossa jo maaliskuun alkupuolella. Aikataulu oli ennätysvarhainen.

Lintumaailmassa ryntäys luvassa

Myös lintujen kevätmuutto on liki normaalivauhdissa.

Vielä maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa muutto näytti ennätysaikaiselta, mutta sen jälkeen ilmavirtaukset ovat olleet "väärät" ennätyskevään jatkumiseksi.

Birdlife Suomen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kevätmuutto etenee nyt ihan tavanomaiseen tahtiin ja nyt odotellaan hyönteissyöjien päämuuton alkamista.

Esimerkiksi ensimmäiset tervapääskyt ovat jo maassa ja nyt puistoista alkaa kuulua hernekerttujen ja mustapääkerttujen laulua.

Myös lintujen arktinen muutto on alkamassa. Pohjoiseen menevät hanhet, vesilinnut ja kahlaajat ryntäävät kymmenien tuhansien lintujen päivätahdilla muun muassa Venäjän pohjoisosiin pesimään.

Viimeisinä muuttolintuina meille tulevat lapinuunilinnut. Osa niistä tulee vasta viikkoa tai kahta ennen juhannusta. Siihen mennessä osa linnuista on jo lähtenyt takaisin etelään.