Lukijoiden muistoja lätkän MM-kullasta 1995: silittämistä, laulamista ja kummeksuvia amerikkalaisia

Kysyimme, missä lukijamme olivat, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden 20 vuotta sitten. Värikkäiden tarinoiden arkku avautui.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Kun Suomi vuonna 1995 voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden, repesi riemu.

– Mummo oli sairaalassa ja sinne yleisten tilojen telkkarin ääreen kokoontui parikymmentä urheiluhullua katsomaan peliä. Tuli vähän pidempi vierailukerta sairaalassa. Voi olla, että mummokin oli mielissään, kirjoittaa nimimerkki Mummoa katsomassa.

Jäämieskertoo asuneensa vaimonsa kanssa Amerikassa. Yhtäkkiä toiselta suomalaisperheeltä tuli kutsu voitonjuhliin.

Hihkumishuutojen seurauksena roudasin silityslaudan olohuoneeseen.

Äiti

– Suomalaisia kertyi heidän talolleen noin 30 henkeä juhlimaan, ja paikka oli koristeltu hienoksi muun muassa Suomen lipuilla. Maamme-laulu kajautettiin niin, että varmasti naapuritkin kuulivat, vaikka eivät tietenkään mitään sanoista ymmärtäneet. Joku kysyi aidan yli, että onko nyt Suomen kansallispäivä, ja me vastasimme "ettei vielä mutta tästä tulee".

Joensuulainen nimimerkki Migu oli jättänyt bänditreenit kesken lätkäpelin vuoksi.

– Kun voitto tuli kotiin, koko baari lauloi Maamme-laulua niin paljon kuin kitarisoista lähti. Loppuilta oli aika sumea. Missään en sentään uinut, sillä vaatteet olivat aamulla kuivat.

Helmeri asui lätkävoiton aikaan Itä-Suomessa, mutta oli käymässä pääkaupungissa Leijonien kotiinpaluupäivänä.

– Seisoin silloisen Pääpostitalon portailla, kun mestarit ajoivat avoautoissa pitkin Mannerheimintietä. Se oli ikimuistoista ja sykähdyttävää. Rakkaiden naapuriemme ruotsalaisten voitonlaulu, jonka suomalaiset nappasivat omakseen, toi makean voiton mieleen pitkän aikaa.

Pikkupoikien lauma ja silityslauta

Äidillä oli seuranaan 17 pikkupoikaa istumassa olohuoneessa television edessä peliä seuraten.

– Hihkumishuutojen seurauksena roudasin silityslaudan olohuoneeseen ja keskityin silittämisen ohella peliin. Hieno lopputulos, joka teki näistä nuorista kuin silittäjästäkin jääkiekon kannattajia. Voittoa oli pakko lähteä juhlimaan kirkonkylän pizzeriaan.

Ja jottei totuuden toinen puoli unohtuisi, oli myös liuta heitä, joita MM-kulta ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

– Olin kunnostamassa venettä. Oli kaunis ilma ja ihmettelin, missä kaikki muut veneilijät ovat. Kotimatkalla näin autoja, joiden ikkunoista heiluteltiin Suomen lippuja. Ajattelin, että jaahas, varmaankin taas ollut jokin typerä potkupallokilpailu, tiivistää Skiglari tuntonsa.

_Lue alkuperäinen keskusteluketju tästä.
Yle Urheilu esittää 20 vuoden takaisen MM-finaalin Yle Areenassa torstaina klo 15.47.
Dokumentin Den glider in - Mestarit! voit katsoa m_illoin vain.