Pahamaineisesta Kakolasta yritettiin ennen paeta, nyt pyritään sisälle vaikka väkisin

Vankilatoiminnan lakkautuksen jälkeen Kakolan vankila-alue Turussa on ollut jatkuvan ilkivallan kohteena. Ikkunoita rikotaan ja rakennuksiin murtaudutaan.

Kotimaa
Rikkotuneita ikkunoita Kakolassa.
Dmitri Volgin / Yle

Näyttelijä, ohjaaja ja Samppalinnan Kesäteatterin johtaja Heikki Sankari osti vaimonsa kanssa pari vuotta Turun Kakolan vankila-alueelta entisen vankilanjohtajan ja varajohtajan asunnot.

Pariskunta aikoo perustaa Kakolaan kahvilan ja näyttelytilan. Idyllistä Kakolanmäkeä on kuitenkin vaivannut viime vuosina jatkuva ilkivalta.

– Alueelle on tehty jatkuvasti murtoja. Esimerkiksi meille on murtauduttu vuoden aikana jo kolme kertaa, viimeksi viime maanantaina, Heikki Sankari kertoo.

– Moukarilla oli menty ovesta sisään, vaikka ei ole mitään ryöstettävääkään ollut, Sankari ihmettelee.

Murtoja vaikka keskellä päivää

Heikki Sankarin mukaan ilkivallantekijät eivät ole mitään ajattelemattomia pikkupoikia vaan aikuisia miehiä ja naisia. Kohteena ovat olleet usein ikkunat.

– Olemme näistä meidän kiinteistöistä joutuneet uusimaan jo toista sataa ikkunaa, Sankari sanoo.

Moukarilla oli menty ovesta sisään, vaikka ei ole mitään ryöstettävääkään ollut.

Heikki Sankari

Sankarin mielestä Kakolan vankila-alueella huseeraavat ilkivallantekijät voivatsaada aikaa pahoja.

Vankilanjohtajan asunto Kakolassa.
Kakolan vankilanjohtajan asunto, jossa viimeisenä vankilanjohtajan asui Totti Karpela. Heikki ja Pia-Liisa Sankari ostivat talon 2007.Dmitri Volgin / Yle

– Suurin riski, joka koskee koko Turkua, on tulipalon vaara. Täällä on ollut jo kaksi isoa tuhopolttoa vuoden aikana. Se on turvallisuusriski, Heikki Sankari sanoo.

YouTubessakin murtaudutaan Kakolaan

Sankari ihmettelee ihmisten moraalittomuutta.

– Jos Kakolan alue tulkitaan jotenkin hylätyksi, niin ajatellaan, että ei ole kovin suuri rikos kivittää ikkunat hajalle tai murtautua rakennuksiin.

– Ihmettelen kyllä kovasti sitäkin nuorta miestä, joka murtautui meidän kivitaloon ensimmäisen kerroksen ikkunasta sisään, ja laittoi tästä videon YouTubeen, Heikki Sankari päivittelee. – Ja sitten hän vielä videolla pahoitteli, kun ei päässyt yläkertaan asti.