Palkittava äiti laittoi lapset peltotöihin – nykyperheiden kovat paineet kauhistuttavat

Lapset tarvitsevat rajoja ja rakastavaa kuria. Maatilan töissä he oppivat tekemään työtä. Nämä ovat sunnuntaina palkittavan somerolaisen Taru Välttilä kasvatusperiaatteita. Yksi lapsista on munataksiyrittäjä Mikko Välttilä.

lapset (perheenjäsenet)
Somerolainen Taru Vättilä
Somerolainen Taru Vättilä saa tunnustuksen kasvatustyöstä äitienpäivänä.Minna Rosvall / Yle

Somerolaisella Taru Välttilällä on ollut monta uraa. Nuorena merkonomina hän oli töissä pankissa. Sitten tulivat vuodet maatilan emäntänä. Viime joulukuussa Välttilä valmistui lähihoitajaksi ja sai vakituisen työpaikan Someron vanhustenhoidossa. Samalla hän on kasvattanut viisi lasta ja hoitanut myös liikuntakyytöntä anoppiaan.

Munataksiyrittäjänä tunnettu esikoispoika Mikko jatkaa vanhempiensa jalanjäljillä maatalousyrittäjänä. Työ tuli tutuksi jo lapsena.

– Kyllä he kaikki sanoivat jossain vaiheessa, että minusta tulee possunhoitaja, mutta haaveet karisivat muilta kuin Mikolta. Mikko on ollut sitkeä pienestä pitäen tässä ajatuksessaan, kertoo Välttilä esikoispojastaan.

Lapsia pitää potkia eteenpäin epäonnistumisen hetkellä

Äiti opetti lapset työntekoon maatilalla.

– Ennen kuin päästiin uimaan, kolme–neljä -vuotiaat perkasivat perunamaan vesiheinästä. Jokainen vuorollaan joutui olemaan sikalassa. Paalipellolla oli koko porukka. Kyllä he ovat joutuneet ihan pienestä asti tekemään töitä. Lapset ovat itse sanoneet,että he ovat kiitollisia, että ovat oppineet tekemään työtä, kertoo Välttilä.

Lapset ovat itse sanoneet, että he ovat kiitollisia, että ovat oppineet tekemään työtä.

Taru Välttilä

Taru Välttilä on yksi äideistä, jotka saavat tunnustuksen kasvattajan työstään äitienpäivänä. Välttilä korostaa rajoja ja rakastavaa kuria lastenkasvatuksessa.

– Pitää luottaa ja rohkaista lapsia toteuttamaan omia unelmiaan ja tukea heitä niissä. Kun tulee epäonnistumisia, heitä pitää potkia eteenpäin. Kyllä kaikki löytävät sen oman tiensä, kun rohkeasti koittaa ja sitkeästi tekee työtä, neuvoo Välttilä.

Isoäiti kauhistelee lapsiperheiden paineita

Isoäiti viettäisi mielellään enemmän aikaa lastenlasten kanssa, mutta yhteistä aikaa on vaikea löytää. Osa kahdeksasta pienokaisista asuu ulkomailla. Välttilä järjestäisi mielellään lastenlapsille kesäleirin. Oma äiti järjesti vastaavan omille lapsenlapsilleen.

Täytyy kädet pistää ristiin ja toivoa, että kaikilla menisi hyvin.

Taru Välttilä

Omat lapset selviävät hyvin jälkikasvunsa kanssa, mutta nykyajan lapsiperheiden elämä tuntuu rankalta.

– Lapsiperheiden asiat ovat ulkoisesti aika hyvin hoidossa. On päivähoidot, vanhempainvapaat ja lapsilisät kunnossa. Kauheaa suosittamista, velvoitteita ja ulkoisia paineita asetetaan vanhemmille. Vanhemmuus on monelta ihan hukassa.

Välttilä pohtii, että ympäristö on toinen kuin silloin, kun hän kasvatti omia lapsiaan.

– Täytyy kädet pistää ristiin ja toivoa, että kaikilla menisi hyvin, pohtii Välttilä.