1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiys

Ystävästä auttajaksi – palkittu äiti innostui vapaaehtoistyöhön naapurin mummon ansiosta

Torniolainen Maija Keinänen saa sunnuntaina tunnustuksen elämäntyöstään kasvattajana sekä vanhusten ja yksinäisten auttajana. Hänet palkitaan yhdessä 34 muun äidin kanssa.

Maija Keinänen on tehnyt vuosikymmeniä vapaaehtoistyötä vanhusten parissa. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Kun yhdentoista lapsen äiti Maija Keinänen tarvitsi hetken hengähdystauon, hän kipaisi naapuriin Elsa-mummon ja hänen miehensä juttusille. Keitettiin kahvit ja vaihdettiin muutama sana, sitten oli aika palata kotona odottavan vilinän keskelle.

Näin sai alkunsa vuosia kestänyt ystävyys, jossa roolit vaihtuivat siinä vaiheessa, kun naapurin Elsa jäi leskeksi. Maija auttoi iäkästä naapuria kauppa- ja lääkärireissuilla mutta myös arjen askareissa.

Viimeiset vuodet Elsa-mummo vietti Koivukodissa, jossa Maijalle tulivat lopulta tutuksi kaikki vanhainkodin asukkaat ja hänestä tuli monen yksinäisen vanhuksen läheinen ystävä.

Siitä lähtien Maija on ollut vanhusten apuna lääkäri- ja sairaalareissuilla, mutta myös ulkoiluttajana. Hän on myös järjestänyt vanhuksille erilaista viriketoimintaa kuten leivontatuokioita.

Ajattelin aluksi, että tämä on pilaa ja sen jälkeen tarkistin kirjekuoresta, onko se tullut oikeaan osoitteeseen – onko se tosiaan minulle tarkoitettu.

Maija Keinänen

Koivukodista tuli sittemmin myös Maijan työpaikka, mutta kiinnostus vapaaehtoistyöhön ei ole sammunut missään vaiheessa – edes työuran jälkeen.

"Ei tätä voi todeksi uskoa"

Torniolainen Maija Keinänen palkitaan äitienpäivänä yhdessä 34 muun äidin kanssa ansioistaan kasvattajana ja yhteisvastuun kantajana.

Tasavallan Presidentin myöntämä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali luovutetaan palkittaville äideille Helsingissä järjestettävässä juhlassa. Kun tieto tunnustuksesta tuli Keinäsille, oli aprillipäivä.

– Ajattelin aluksi, että tämä on pilaa ja sen jälkeen tarkistin kirjekuoresta, onko se tullut oikeaan osoitteeseen, onko se tosiaan minulle tarkoitettu. Sitten soitin lapset läpi, mutta kukaan heistä ei ole ollut tämän takana, naurahtaa Maija.

Väki vaihtuu tunnin välein

Tunnustuksen aiheuttama hämmästys paistaa yhä Maijan kasvoilta ja tuleva juhlakin jännittää jo. Tänä äitienpäivänä moni asia on toisin Keinästen perheessä, jossa lapset perheineen ovat käyneet perinteisesti äitiä tervehtimässä.

– Tunnin välein on perheet vaihtuneet ruokapöydän ääressä siten, että kaikki mahtuvat syömään. Aamusta iltaan on yleensä vilskettä riittänyt, se on tosi mukava päivä, luonnehtii Maija.

Tällä kertaa Maija ja aviomies Erkki Keinänen ovat kuitenkin juhlapäivän Helsingissä, josta he ehtivät kotiin vasta illaksi.

Hiljaista ei Keinäsillä ole vieläkään, sillä perheen 11 lapsesta peräti seitsemän asuu Torniossa. Näin esimerkiksi lapsenlapsia pyörähtää Keinäsillä tämän tästä, kun koulusta pääsevät. Moni asia on suurperheen äidin mielestä silti toisin kuin omien lasten ollessa pieniä.

– Aika isolla kattilalla tässä on pitänyt laittaa ruokaa, mutta nyt on pitänyt opetella pienentämään kattilaa.