1. yle.fi
  2. Uutiset

Asuntojen massanäytöt voivat olla pian historiaa: "Päätökset tehdään yksityisissä esittelyissä"

Yleisillä esittelyillä ei ole enää kovinkaan suurta merkitystä kauppojen syntymiselle. Varsinkin nuoremmat ostajat löytävät kohteet verkosta ja sopivat oman ajan asunnon katsomiselle.

talous
Asuntoesittelykyltti kerrostalon pihalla.
Yle

Asuntokaupoissa päätösten tekeminen ja asuntoihin tutustuminen tapahtuu enenevässä määrin yksityisissä näytöissä. Yleisillä esittelyillä ei ole enää yhä suurta merkitystä kuin ennen.

Kesällä sunnuntain yleisistä näytöistä luovutaan joissakin toimistoissa kokonaan, sillä ihmiset eivät halua enää kuluttaa kesäsunnuntaitaan juosten asuntonäytöstä toiseen.

Talvella yksityiset sunnuntainäytöt puolestaan ovat erityisen tarpeellisia siksi, että silloin asuntoja voidaan esitellä valoisaan aikaan keskellä päivää.

Uuteen kotiin halutaan tutustua rauhassa

Kiinteistönvälittäjä Seija Välimäki ei anna yleisille näytöille kovinkaan paljon painoarvoa. Varsinkin omakotitaloihin tutustumiseen pitää varata joskus paljonkin aikaa.

Jos minulta kysyttäisiin niin keskittäisin sunnuntaille pelkästään yksittäisnäyttöjä.

Seija Välimäki

– Jos minulta kysyttäisiin niin keskittäisin sunnuntaille pelkästään yksittäisnäyttöjä. Nykyään meillä on joka toisena sunnuntaina pelkästään yksityisiä esittelyjä, Välimäki kertoo.

Nuoret asunnon etsijät löytävät kohteet nykyään lähes poikkeuksetta verkosta ja sitä kautta sovitaan myös oma aika asunnon katsomiseen.

– Ihmiset ovat kiireisiä ja yhteinen aika ei sovi monelle. Kohteita saattaa myös olla paljon, joten yhdessä sunnuntaissa ei millään ehdi nähdä kaikkea, Välimäki toteaa.

Yleisen näytön vahvuus ovat uudet kontaktit

Yleisnäytössä ei kiinteistönvälittäjä Juha Uskin mukaan tehdä ostopäätöksiä, vaan varsinaiset päätökset tehdään yksityisissä esittelyissä. Uskin mielestä yleiset näytöt kuitenkin puolustavat edelleen paikkaansa, sillä niissä käy hyvin väkeä.

Kun yleiseltä näytöltä löytyy kiinnostava kohde, asunnon ostajat varaavat itselleen yleensä yksityisen näytön. Näin he pääsevät tutustumaan asuntoon rauhassa ja kysymään välittäjältä niitä kysymyksiä, joita ei monen ostajaehdokkaan tapahtumassa ehdi kysyä.

– Yleisnäytössä tavataan asunnon vaihtoa suunnittelevia ihmisiä ja saadaan kontakteja uusiin asiakkaisiin. Se on kontaktipaikka. Voimme tavata sellaisia asiakkaita, joilla on ylipäätään jotain asuntoasiaa, vaikka kyseinen kohde ei kiinnostaisikaan, kertoo Uski.

Lue seuraavaksi