Lukijoiden arvio: Kolme kilometriä on liian pitkä koulumatka pienelle lapselle

Sopivan pituista koulumatkaa on vaikea määritellä, sillä lapset ovat yksilöllisiä ja reitit ovat erilaisia. Kolme kilometriä voi asiantuntijoiden ja verkkokeskustelijoiden mielestä kuitenkin olla liikaa pienelle koululaiselle.

Kotimaa
Koululaiset keskellä tietä.
Koulumatkalla lapset unohtavat helposti olevansa vaarallisella tiellä.Raimo Torikka/Yle

Lapsen itsekseen kulkeman sopivan koulumatkan pituus riippuu lapsesta ja ympäristöstä. Tätä mieltä on Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

– On yksilöllistä, miten pikkulapsi pärjää matkalla. Turvallisuus määrittelee, Siimes sanoo.

Yksi ratkaisu vosi olla kävelevä koulubussi eli kimppakyyti kävellen.

Laura Loikkanen

Ylen nettisivuilla on käyty keskustelua siitä, millaisen matkan koululainen voisi kulkea itse kouluun. Esimerkiksi nimimerkki Iskä.. on Siimeksen linjoilla.

Sopiva koulumatkan pituus ei ole riippuvainen kilometreistä vaan reitin vaarallisuudesta ja oppilaasta itsestään. Kumpikin tekijä voi vaihdella myös kesken kouluvuoden. - Iskä..

Nimimerkki_ Tuntipalakalla _vertaa asiaa koulukuljetuksiin.

Puolitoistatuntia kävellen kujettu matka. koska kuljetuksessa olevia oppilaita saa sääntöjen mukaan odotuttaa puolitoistatuntia kuljetusta.

Kolme kilometriä rajaksi?

Verkkokeskustelussa pohdittiin tarkemmin myös sitä, onko kolme kilometriä sopiva matka koululaiselle. Esimerkiksi Lappeenrannassa osalla peruskoululaisista koulumatka voi pidentyä kolmeen kilometriin, jos keskustelussa olevat koulu-uudistukset toteutuvat.

_Pienille pienet matkat _kommentoi aihetta näin:

Kyllähän kolme kilometriä on jo pitkä matka pienelle ekaluokkalaiselle, lähemmäs tunnin kävely. Pienet kävelijät ehtivät siinä ajassa jo keksiä kaikenlaisia typeryyksiäkin. Aikuiselle autoilijalle nämä matkat eivät ehkä tunnu miltään, mutta pitäisi osata suhteuttaa ne lapsen kokoon. Taajama-alueella, tiheän asutuksen keskellä luulisi onnistuvan lyhyemmätkin koulumatkat alakoululaisille!

Nimimerkki _Leevi _kertoo oman lapsensa koulumatkan olevan lähes viisi kilometriä. Koulukuljetusta ei ole.

Kun kouluvuosi on n, 190 pv, ajaa lapsi pelkkiä koullumatkoja n. 1900 km vuodessa säässä kuin säässä. Moniko meistä aikuisista on oikeasti valmis vastaavaan? Mielestäni 3 km tulisi olla se raja , josta saa koulukyydin. Kyse on jo vahvasti tasa-arvosta. Harvoin keskusta-alueilta kouluja lakkautetaan. Kyllähän kolme kilometriä on jo pitkä matka pienelle ekaluokkalaiselle, lähemmäs tunnin kävely. Pienet kävelijät ehtivät siinä ajassa jo keksiä kaikenlaisia typeryyksiäkin.

_Äiti x 4 _vetäisi selvän kilometrirajan.

Alakoululaiselle 1 km kävelymatka on täysin riittävä. Toinen kävelee sysipimeässä metsässä, toinen katuvalojen katveessa. Lapset ovat tärkein kansallisomaisuutemme ja heistä täytyy pitää huolta. Ei pelkästään juhlapuheissa, vaan nimenomaan teoissa.

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ei suoraan tyrmää kolmen kilometrin matkaa, mutta pitää sitä kuitenkin pitkänä pienelle koululaiselle.

– Pahimmillaan se koskee eskari-ikäisiä, jos eskari on koulun yhteydessä. Jos ajatellaan ekaluokkalaista ja eskarilaista niin kyllähän sillä matkalla haaveilija voi saada aikaa kulumaan. Tulee koulupäivälle mittaa, Siimes pohtii.

Siimeksen mielestä on toisaalta positiivista, että koulumatka tarjoaa lapsille mahdollisuuden liikkumiseen.

– Mutta rajansa siihenkin.

Päätöksiä lapsen näkökulmasta

Vanhempainliitto jäsenyhdistyksineen tekee työtä sen eteen, että päättäjät havahtuisivat katsomaan koululaisten asioita lasten näkökulmasta.

– On eri asia ajaa ja katsoa autosta, että onhan tämä ihan hyvä reitti, kuin kulkea matka metrin mittaisena lapsena, Siimes huomauttaa.

Koulumatkan turvallisuus tulee Siimeksen mukaan turvata ennen kuin sattuu jotain vakavaa.

Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen ei suosittelisi lapselle kolmen kilometrin itse kuljettavaa matkaa Helsingin keskustassa. Sen sijaan taajamassa, missä on hyvät kevyen liikenteen väylät, tilanne on toinen. Loikkanen katsoo asian niin, että koulumatkalla lapsi saa liikuntaa.

– Se on parempi vaihtoehto kuin olla elektronisten härveleiden kanssa.

Myös verkkokeskustelijat nostivat esiin lasten liikkumisen. Suhteellista uusavuttomuutta kommentoi näin:

Se itseäni huolestuttaa eniten että miten nykyisten taksilla kouluun lasten fysiikka kestää edes kolmekymppiseksi kun meidän ikäpolvemme kuontoili kaikki koulumatkat, välitunnit ja vieläpä kotona kaiken valoisan ajan ulkona eikä siltikään näin keski-iässä fysiikka ole liian hyvä.

Nimimerkillä_ Hope _on selvä mielipide sopivasta matkasta hieman isommille koululaisille.

Sopiva matka on mielestäni kolmannesta luokasta ylöspäin n. 3-5 km. Saavathan lapset siinä liikuntaa, joka tulee näkymään innostuksena ja positiivisena palautteena sitten nuorena ja aikuisena.

Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen huomauttaa myös, että auton takapenkillä lapsi ei saa liikenneoppia. Hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä vanhempien huolta, kun 7-vuotias pitää laittaa kulkemaan koulumatka yksin.

– Yksi ratkaisu vosi olla kävelevä koulubussi eli kimppakyyti kävellen. Vanhemmat sopivat aikataulun ja reitin. Yksi tai useampi aikuinen kävelee lasten kanssa kouluun, Loikkanen ehdottaa.