1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ne saa tehdä likaisen työn" – Vaasassa lautakunta sysää vastuun koulusäästöistä valtuustolle

Vaasassa etsitään säästöjä nyt kouluista. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle esitettiin luonnosehdotus lakkautettavista kouluista keskiviikkoiltana, mutta julkisuudelta lista on pidetty vielä salassa. Lautakunnan puheenjohtajisto pitää epäreiluna sitä, että lautakunta joutuisi päättämään koululakkautuksista.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Vaasassa varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan puheenjohtajisto on tuskastunut kaupungin säästövaatimuksiin. Yhdeksi säästökohteeksi on noussut kouluverkon karsiminen, ja siitä on valmistunut luonnosesitys, jota laútakunnalle esiteltiin iltakoulussa keskiviikkona. 

Sekä lautakunnan puheenjohtaja Pirjo Andrejeff (sd) että varapuheenjohtaja Riitta Pääjärvi-Myllyaho (kok) ovat sitä mieltä, että kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston pitäisi päättää koululakkautuksista, ei heidän.

– Olen sitä mieltä, että tämä on niin iso asia, että me pelkkänä lautakuntana ei pystytä sitä päättämään - tai sanotaan, että me ei haluta tehdä tästä päätöstä. Me ei olla näitä säästövaateita itse keksitty, vaan se on tullut ylemmältä taholta, niin heitetään pallo heille: he saa tehdä sen likaisen työn, Andrejeff sanoo ja jatkaa:

Riitta Pääjärvi-Myllyaho ja Pirjo Andrejeff Kuva: Merja Siirilä / Yle

– Meillä on ollut tosi hyvä lautakunta tällä kaudella. Me ollaan oltu niin perheitten ja lasten puolesta, että on epistä, että me joudutaan tekemään tämä likainen työ!

Lautakunnan varapuheenjohtaja Riitta Pääjärvi-Myllyaho tukee Andrejeffiä.

– Meillä on lautakunta ollut todella yksimielinen monissakin asioissa ja nimenomaan siihen suuntaan, että me halutaan kaikki pitää kovasti hyvän koulun, perheitten ja lasten puolta ja jos meidän – tällaisten ihmisten – pitää nyt sitten tämä päättää, niin se on kova paikka.

Molemmat haluavat, että valtuusto kävisi asiasta arvokeskustelun ja pohtisi, onko Vaasa valmis luopumaan hyvästä lähikouluimagostaan.

Lautakunnan päätöksentekoa vaikeuttaa Andrejeffin mukaan myös se, että vaadittavien säästöjen määrä on epäselvä.

– Meille on heitetty tällaisia epämääräisiä lukuja, että koko sivistyspuolelta pitäisi säästää 5,5 miljoonaa, mutta me ei tiedetä, mikä osuus on meihin, perusopetukseen, kohdistuva säästövaade.

Valtuuston puheenjohtaja kummastelee

Vaasan valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand pitää erikoisena, että lautakunta siirtäisi vastuun koululakkautuksista kokonaan valtuustolle. Hänen mukaansa nimenomaan lautakunnilla on oman alansa erikoisosaamista, jota tarvitaan päätöksenteossa.

– Meillä on yhteinen vastuu. Ei voida puhua meistä ja niistä, Strand sanoo.

Yksi oppilaspaikka maksaa Vaasassa 1850 euroa

Pirjo Andrejeff ja Riitta Pääjärvi-Myllyaho ymmärtävät, että kaupungilla on isoja säästöpaineita. Lautakunnalle esitelty kouluverkkoselvitys osoittaa myös, että koulujen kiinteistökustannukset ovat isoja ja samalla tuhat pulpettia on ilman oppilasta.

– Kouluverkossa ei ole minun mielestäni karsimisen varaa, mutta sekin on kyllä ihan tosiasia, että Vaasassa meillä on tuhat tyhjää pulpettia ympäri kaupunkia, mutta ne on väärissä paikoissa ja lapset on väärissä paikoissa. Toisaalta ajattelen, että onhan pulpetteja helpompi siirtää kuin lapsia, Andrejeff sanoo.

– Kuitenkin meidän perusopetuksen yksi strategia on, että meillä olisi lähikoulut, ja ettei alakoululaisilla olisi enempää kuin 3 kilometriä käveltävää, eikä yläkoululaisilla enemmän kuin viisi kilometriä, hän jatkaa.

Julkisuudesta pois pidetty kouluverkkoselvitys sisältää ehdotuksen lakkautettavista kouluista. Siinä on myös laskettu, paljonko oppilaita kuhunkin kouluun vielä mahtuisi ja paljonko yksi oppilaspaikka maksaa kiinteistökuluissa.

– Se oli kyllä aika yllättävä tieto, että yhden oppilaspaikan hinta on vuodessa 1850 euroa, se on aika iso luku, Andrejeff toteaa.

Kouluverkon karsiminen tulee Vaasan varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan käsittelyyn kahden viikon kuluttua.