1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläinen avaruusalus syöksymässä kohti maata – kuormana vettä ja ruokaa

Venäjän avaruushallinnon mukaan maahan asti putoaa korkeintaan muutamia pieniä osia miehittämättömästä rahtialuksesta.

Ulkomaat
Avaruusraketti lähtee savun seassa. Arkistokuva
Progress avaruusaluksessa oleva kamera tallensi kuinka alus lähti heittelehtimään hallitsemattomasti.

Miehittämätön avaruusalus Progress syöksyy maahan huomenna iltaan mennessä. Yhteys rahtia kuljettavaan alukseen menetettiin heti kun se oli laukaistu matkaan huhtikuun lopulla.

Aluksella oli tarkoitus viedä tarvikkeita maata kiertävälle kansainväliselle avaruusasemalle. Kyydissä oli vettä, happea, elintarvikkeita ja astronauttien tarvitsemia vaatteita. Tosin avaruusaseman varastoissa on paljon tavaraa, joten avaruusaluksen epäonnistunut matka ei aiheuta vakavia ongelmia.

Sen jälkeen kun yhteys Progress-alukseen menetettiin se lähti kieppumaan hallitsemattomasti. Aluksen odotetaan tuhoutuvan perjantai-iltaan mennessä, kun se saapuu maan ilmakehään. Käytännössä kuumuus polttaa aluksen ja sen kuorman.

Putoamisaluetta vaikea ennustaa

Tarkkoja arvioita putoamisalueesta tai ajankohdasta voidaan antaa vasta muutamia tunteja etukäteen. Maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla mahdollinen putoamisalue alkaa 51 leveyspiiristä etelään, eli suunnilleen Saksan ja Puolan keskiosista etelään. Mutta sektori kattaakin sitten koko maapallon ympäryksen, eli saksalaisten tai puolalaisten ei tarvitse olla kovin huolissaan. Todennäköisintä on, että avaruusalus hajoaa jossakin meren yläpuolella.

Venäjän avaruushallinnon mukaan putoavasta aluksesta ei pitäisi muutenkaan muodostua mitään vaaraa, koska korkeintaan muutama pieni osa päätyy maahan asti.

Venäjä on aiemmin tuhonnut samanlaisia aluksia hallitusti ohjaamalla ne Tyynenmeren ylle. Siellä alukset tavallisesti hajoavat ilmakehässä.

Lue seuraavaksi