Potkut saanut Joensuun kaupunginteatterinjohtaja: Vastuu jaettiin väärin – uusi johtaja löytyy helposti?

Joensuun kaupunginteatterin irtisanottu johtaja Vihtori Rämä on edelleen sitä mieltä, että vastuut teatterin taloudesta ja katsojakadosta jaettiin väärin. Teatteria ylläpitävän Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen mukaan kaikki meni juuri niin kuin pitikin. Uuden johtajan haku alkaa joka tapauksessa alkukesästä.

kulttuuri
Vihtori Rämä.
Heikki Haapalainen / Yle

Kaupunginteatterin vetäminen kulminoituu Joensuussakin kysymykseen kuinka täyttää katsomot. Teatterin taustayhteisön mielestä Rämä epäonnistui tässä potkujen arvoisesti. Pitkän linjan teatteriharrastaja, Joensuun Teatterikerhon puheenjohtaja Sakari Mikkilä, murehtii sitä, mikä jäi tämänkertaisen kohun jalkoihin.

– Tämän kohun alle on jäänyt kaikki se hyvä, mitä kaupunginteatteri tänä vuonna on tehnyt. On unohdettu raikas versio Nummisuutareista, joka oli todella ravisteltu ajankohtaan sopivaksi. Toiseutta ja maahanmuuttoa käsittelevä näytelmä Mä soitan veljille, sai myös liian vähän huomiota, Mikkilä harmittelee.

Potkut saanut Vihtori Rämä ihmettelee edelleenkin kiirettä, jolla asiat hoidettiin. Hänen mielestään vastuun jako teatterin johdossa ei toteutunut tasapuolisesti.

– Yhtä syyllistä ei voida osoittaa 300 000 euron alijäämän syntymisestä. Se oli tilanne, jossa kaikki kolme keskeistä avainhenkilöä eli talouspäällikkö, hallituksen puheenjohtaja ja teatterinjohtaja, olivat uusia, Rämä selittää.

Joensuun kaupunginteatteria ylläpitävän Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen puheenjohtajan Pasi Hartikaisen mielestä vastuunjako toimi aivan niin kuin pitääkin.

Uuden johtajan haku alkaa pian

Hartikainen ei usko kohun vaikuttavan uuden johtajan hakuun.

– Miksi se olisi vaikeaa, Jyväskylässä tai jossain paikka oli auki ja siihen hakijoita oli ollut runsaasti. Kyllä niihin tehtäviin mielenkiintoa edelleen on.

Ja Joensuuhun tulo ei pelota näitä hakijoita?

– No, miksi pelottaisi, Hartikainen kysyy.

Teatteriyhdistys kokoontuu 20. toukokuuta. Uuden johtajan haku koetetaan saada käyntiin mahdollisimman pian.