Nyt puhuu viranomainen: Tienvarsilta saa kerätä roskia – ilman kurssitusta

Muun muassa kyläyhdistyksiä on kuohuttanut tieto, jonka mukaan suurempien teiden siivoustalkoissa vaaditaan ainakin yhdeltä osallistujalta todistus tieturvakoulutuksesta. Johtaja Anders Östergård Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta sanoo, että käsitys perustuu väärinkäsitykseen. – Kuka vain saa kävellä tietä pitkin ja poimia roskia, sehän on hyvä asia.

luonto
jätettä ja roskia metsän reunalla
Valtateiden ja maanteiden varsilta saa kerätä roskia yksikseen tai talkoilla sen kummemmin lupia kyselemättä. Elina Niemistö / Yle

Östergårdin mukaan kyse ei ole "sääntösuomesta", vaan puhtaasta väärinkäsityksestä, joka on asiallista oikaista.

– Yksi yhdistys on puhdistanut Vaasan moottoritietä ja saanut siitä korvauksen. Tienpitäjä on tilannut työn heiltä, jolloin on vaadittu tieturvakoulutus. Tällaisessa tapauksessa meillä on työnantajan vastuu.

Vaasan liepeillä puuhaava kyläyhdistys oli sittemmin päättänyt tarkistaa koskeeko vaatimus heidän talkootoimintaansa. Ely-keskuksen virkamies oli muistellut moottoritien tapausta ja antanut ohjeet. Turvakoulutus tarvitaan.

– Tässähän oli kyse aivan erilaisesta tapauksesta. Kun kyseessä on vapaaehtoinen toiminta, josta ei saada rahallista korvausta, asia on porukan omalla vastuulla. Tässä meni pari asiaa sekaisin, sanoo Östergård.

Hänen mukaansa valtateiden ja maanteiden varsilta saa kerätä roskia yksikseen tai talkoilla sen kummemmin lupia kyselemättä. Asia on verrattavissa jokamiehen oikeuksiin, kunhan ei vaaranna liikennettä.

– Silloin toimitaan omalla vastuulla, tienpitäjällä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, jos jotain sattuu. Jos haluaa vapaaehtoisesti kerätä pulloja, tölkkejä, tupakka-askeja ja jäätelöpapereita, sehän on hyvä asia. Jos tyhjistä pulloista tulee rahaa, nehän menevät kerääjien kassaan.

Anders Östergårdin mukaan pikkuroskat eivät kuulu kenenkään vastuulle, teiden kunnossapitäjän täytyy huolehtia vain suuremmista teiden varsilla lojuvista esineistä.