Vaarallisia ja laittomia inttimuistoja löytyy edelleen ihmisten kodeista

Erilaiset Puolustusvoimissa käytetyt räjähteet ja ammukset eivät ole hävinneet yksityisten hallusta. Osa laittomasti hallussa olevista ammustarvikkeista voi olla sodan aikaista perua tai muistoja varusmiesajalta. Osa taas voi olla keräilyn perua. Yksityishenkilön kotoa on löydetty muun muassa 100 kilon lentopommin kuoret.

Kotimaa
Yksityiskodista löytynyt harjoituskranaatti
Yksityiskodista löytynyt harjoituskranaatti.Pekka Sivukari / Yle

Puolustusvoimat saa säännöllisesti poliisilta virka-apupyyntöjä liittyen yksityisiltä tai maastosta löytyneisiin räjähteisiin ja ammuksiin. Pohjois-Karjalan alueella näitä pyyntöjä tulee harva se viikko.

– Kyllä niihin törmätään jatkuvasti. Pohjois-Karjalassa kyse on siitä, että kymmenestä kahteenkymmeneen kertaan Itä-Suomen poliisilaitos pyytää virka-apua maavoimien esikunnasta. Sen seurauksena esimerkiksi Pohjois-Karjalan aluetoimistosta lähtee partio selvittämään, mistä on kyse, kertoo yliluutnantti Petri Peltoniemi Pohjois-Karjalan aluetoimistosta.

Vastikään löytyi muun muassa Outokummusta epäilyttävä esine maastosta. Se osoittautui lähemmässä tarkastelussa palaneeksi savukranaatiksi mallia 43P.

Yksityiskodeista ja maastosta voi löytyä mitä vain

Yliluutnantti Petri Peltoniemen mukaan esimerkiksi kodeista löydettyjen ammustarvikkeiden kirjo on suuri.

– Olemme löytäneet esimerkiksi 100 kilon lentopommin kuoren ja panssarikranaatin.

Osa haltuun otetuista tarvikkeista on vaarallisia, osa taas vaarattomia. Siviilin on usein vaikea päätellä kummasta tapauksesta on kyse, joten Peltoniemen mukaan mihinkään sellaisiin esineisiin ei pitäisi koskea, vaan aina tulee ottaa yhteyttä poliisiin.

– Kokemuksemme perusteella voidaan sanoa, että jos niissä on räjähdysainetta, niin ne voivat olla täysin toimintakykyisiä.

Olemme löytäneet esimerkiksi 100 kilon lentopommin kuoren ja panssarikranaatin.

Petri Peltoniemi

– Sytytysjärjestelmä voi olla jumissa, tai se odottaa seuraavaa liikuttelua, jotta se toimisi, muistuttaa Peltoniemi.

Yliluutnantti Petri Peltoniemi kertoo, että räjähdysaine ei vuosien tai vuosikymmenten myötä laimene.

– Voi olla myös sellaisia räjähdysaineseoksia, jotka reagoivat metallien kanssa ja sitä kautta seuraukset voivat olla huonoja.

Vanhoja ammuksia ja räjähteitä löytyy myös silloin, kun rakennetaan jotain tai kaivetaan, jolloin ammuksia ja räjähteitä paljastuu. Niitä löytyy myös kuolinpesistä tai marjastaja löytää luonnosta epäilyttävän kohteen. Joskus taas on kyse sodanaaikaista esineistöä haalivasta keräilijästä. Kyse voi olla myös varusmiesajalta perityneistä muistoesineistä.

Jos maastosta löytyy epäilyttävä kohde, on se merkattava, mutta siihen ei saa koskea. Sen jälkeen löydöstä ilmoitetaan poliisille.