Gretzky, Selänne, Granlund – päätyykö Barkovin pelipaita Joensuun toripubiin?

Joensuulaisen toripubin sisustuksena on tunnettujen jääkiekkoilijoiden pelipaitoja. Keräilijän aarteina ovat muun muassa Mikael Granlundin ilmaveivipaita ja Teemu Selänteen Stanley Cup -pelipaita. Nyt Jari Päivänurmen hankintalistalla on Barkovin pelipaita.

urheilu
Jari Päivänurmi poseeraa Mikael Granlundin vuoden 2011 MM-kisoissa käyttämän pelipaidan äärellä.
Esa Huuhko / Yle

Jari Päivänurmi on intohimoinen jääkiekkomies ja pelipaitojen keräilijä.

Päivänurmella on Joensuun torin laidalla pieni toripubi, jonka katossa komeilee parisenkymmentä jääkiekkopaitaa. Näiden lisäksi Päivänurmella on kotonaan vielä noin 30 paitaa.

Kokoelmasta löytyy jos jonkinlaista keräilyharvinaisuutta.

Kirkkaimpina helminä loistavat seinille ripustetut Wayne Gretzkyn Edmontonin aikainen nuttu sekä Mikael Granlundin paita, joka päällä hän veivasi postimerkin arvoisesti vuonna 2011.

Vaikka Granlundin paidan hankkimiseen paloi tuhansia euroja, ei Päivänurmi mittaa sen arvoa rahassa.

– Hankin sen aikoinaan huutokaupasta, jonka kaikki tuotto meni vähävaraisten lasten jääkiekkoharrastukseen. Se on siinäkin mielessä erittäin merkittävä paita. Lapset ja jääkiekko ovat minulle hirveän tärkeitä, Päivänurmi sanoo.

Teemun ja Iso-Arskan kanssa juhlimassa

Ilmaveivipaita ei ole keräilijälle itselleen kuitenkaan se kaikista rakkain paita.

Rakkaimpana paitana hän pitää Teemu Selänteen Stanley Cup -finaaleissa käyttämää pelipaitaa. Tähän saattaa vaikuttaa se, että hän kuuluu Selänteen ystäväpiiriin ja oli paikan päällä Kaliforniassa todistamassa Anaheimin mestaruusjuhlia vuonna 2007.

Muut aina kuvernööri Schwarzeneggeria myöden edustivat puvut päällä.

Jari Päivänurmi

– Herätin juhlissa vähän hämmennystä kulkemalla pelipaita päällä samaan aikaan, kun muut aina kuvernööri Schwarzeneggeria myöden edustivat puvut päällä. Oikeastaan tämä hämmästely lopulta johti siihen, että sain paitaan Teemun terveisten lisäksi myös Niedermayerin veljesten ja Chris Prongerin nimikirjoitukset, Päivänurmi kertoo.

 

"Tuttujen kauttahan nämä paidat hankitaan"

Selänteen lisäksi Päivänurmi tuntee liudan suomalaisia jääkiekkoilijoita ja kiekkovaikuttajia. Hän kertookin, että paitojen hankkimisessa suhteilla on suuri merkitys.

– Kavereiden ja tuttujen kauttahan nämä paidat pääasiassa hankitaan. Suomi on sen verran pieni maa, että yleensä paidan saa järjestettyä muutamalla puhelinsoitolla.

Keräily jatkuu niin pitkään kuin jääkiekko jatkuu.

Jari Päivänurmi

Entä puuttuuko Jari Päivänurmen kokoelmasta vielä jokin tietty pelipaita?

– Ei nyt mitään tiettyä. Keräily jatkuu niin pitkään kuin jääkiekko jatkuu. Seuraavana hankinnassa on varmaankin nousevien suomalaisten NHL-tähtien, kuten Vatasen ja Barkovin, paidat.