1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittien vaalijärjestelmässä miljoonia ääniä menee hukkaan

"Ensimmäisenä maalissa" -järjestelmässä vain vaalipiirin voittajalla on merkitystä. Hopea- ja pronssisijaa ei ole. Pieniltä puolueilta menevät paikat usein sivu suun, vaikka valtakunnallisesti kannatus olisi merkittävää.

Ulkomaat

Toisin kuin Suomessa, Britannian vaaleissa äänestetään ehdokasta. Suomessakin monet sanovat tekevänsä niin, mutta todellisuudessa äänet menevät ensi sijassa puolueelle tai vaaliliitolle. Sen potin suuruus ratkaisee kokonaispaikkamäärän, ja ehdokkaat pääsevät Arkadianmäelle henkilökohtaisten äänimääränsä mukaisessa järjestyksessä.

Järjestelmä tuli käyttöön 130 vuotta sitten, jolloin äänioikeus oli vain runsaalla puolella miesväestöstä. Naisilla sitä ei ollut vielä lähes 50 vuoteen.

Britanniassa vaalijärjestelmä on aivan toinen: ääni menee ensisijaisesti henkilölle, vaikka puolueellakin toki lienee useimmille äänestäjille merkitystä. Maa on jaettu 650 vaalipiiriin, joista jokaisesta valitaan vain yksi edustaja eli hän, joka saa eniten ääniä.

Kaksi suurta – työväenpuolue ja konservatiivit – ovat keränneet tällaisen vaalitavan hyödyn. Niin kummalliselta kuin se Suomesta katsottuna näyttääkin, Britanniassa voi jopa kymmenen prosentin valtakunnallisella ääniosuudella irrota jopa vain yksi ainoa parlamenttipaikka.

Melko suurikin puolue kärsii vaalitavasta, jos kannatus jakautuu tasaisesti ympäri maata.

Kansalaiset kannattavat nykyjärjestelmää

Suomessa tutusta suhteellisesta vaalitavasta briteillä on kokemusta alueparlamenttivaaleista ja EU-vaaleista, joiden järjestelmää muutettiin vuonna 1999.

Vanha vaalitapa oli näyttänyt huonot puolensa räikeimmillään kymmenen vuotta aiemmin pidetyissä EU-vaaleissa, kun vihreä puolue oli saanut 15 prosenttia brittien äänistä mutta jäänyt täysin ilman eurokansanedustajia.

Ääriesimerkki epäsuhdasta olivat myös vuoden 1983 parlamenttivaalit, joissa työväenpuolue sai 27,6 prosentin ääniosuudellaan 209 kansanedustajapaikkaa, mutta sosiaalidemokraattien 25,4 prosenttia riitti vain 23 paikkaan.

Arvostelijoiden mukaan "voittaja saa kaiken" -järjestelmän huonoja puolia on myös se, että äänestäjät pakotetaan taktikoimaan ja tekemään kompromisseja vastoin tahtoaan. Monien mielestä ei kannata valita ehdokasta – tai puoluetta –, jonka äänet menevät omassa vaalipiirissä varmasti hukkaan.

Kansalaisten enemmistö ei muutosta tunnu silti haluavan. Vuonna 2011 järjestetyssä kansanäänestyksessä noin 68 prosenttia kannatti järjestelmän säilyttämistä ennallaan.

Lue seuraavaksi