1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisen rockin voimahahmo pitää Suomea myyttisenä maana

Suomen venäläisvähemmistön rock-väki kokoontuu Helsinkiin, kun legendaarinen Boris Grebenshikov konsertoi Helsingissä Aquarium-yhtyeensä kanssa. Jo neuvostoaikana uransa aloittanut muusikko pitää Suomea mystisenä maana, joka on antanut aineksia hänen suosikkikirjailijalleen J.R.R.Tolkienille.

kulttuuri
Akvarium
Boris GrebenshikovYle

Boris Grebenshikov ja hänen yhtyeensä Aquarium esiintyivät ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1990 joensuulaisella World Party-festivaalilla.Neuvostoliitto raotti rautaesirippuaan. Lännen ja idän muusikot pääsivät vihdoin kommunikoimaan keskenään.

25 vuoden kuluttua Boris Grebenshikov on jälleen Suomessa. Maa herättää muusikossa myyttisiä mielikuvia.

– En suhtaudu Suomeen pienenä maana, joka sijaitsee isosta Venäjästä pohjoiseen. Suhtaudun Suomeen legendaarisen myyttisenä maana ja Kalevalan kotipaikkana, sanoo mytologiasta kiinnostunut Grebenshikov.

Neuvostokellareista Melodija-levylle

Grebenshikovin muistavat kaikki aikoinaan neuvostorockia seuranneet. Grebenshikovin Aqarium-yhtye oli 1970-luvun alussa perustettu pienen piirin taideprojekti. Ensimmäiset äänitteet tehtiin magnetofoninauhoille varsin alkeellisin menetelmin.

Myöhemmin äänitteiden laatu parani ja yhtye nauhoitti useita albumillisia leningradilaisella pioneeritalolla. Tuolloin puikoissa hääri talolla työskentelevä Adrei Tropillo, jonka ansiosta moni neuvostorockin pioneeri sai äänensä kuuluville.

Vasta vuonna 1987 yhtye pääsi levyttämään Neuvostoliiton viralliselle Melodija-levy-yhtiölle. Yhtyeen musiikki oli yhtäkkiä saatavilla kautta neuvostomaan, mutta samalla bändin underground-status oli mennyttä.

Lännen valloitus epäonnistui, mutta tähti nousi tuhkasta

Grebenshikov yritti Perestroikan liennytyksen aikaan läpimurtoa lännessäkin, mutta yritys sai nolon lopun. Länsi ei ymmärtänyt Borista eivätkä venäläiset rockpiirit katsoneet hyvällä lännessä flopannutta ikoniaan. Tähti hiipui, vaan ei sammunut.

Hiljalleen mies ja hänen musiikkinsa nousivat jälleen suosioon. Nyt häntä ja Aquariumia kuuntelevat Venäjällä niin nuoret kuin heidän vanhempansakin. Vanhoille hän on elävä legenda, nuorille kiinnostava nostalginen hahmo.

Akustinen yhtye ei hätkähdä sähkökatkoakaan

Aquarium-yhtyeessä ei esiinny enää yhtäkään aluperäisjäsentä itse päätähteä lukuunottamatta. Musiikillisesti se on palannut juurilleen kieltäytymällä sähköisistä kosketinsoittimista.

– Yritämme soittaa niin, että jos meiltä katkaistaan sähköt, niin soitollemme ei tapahdu mitään, vakuuttaa Grebenshikov.

– Tästä syystä konsertti on mahdollisimman lähellä akustista musiikkia.

Boris Grebenshikovia haastatteli Levan Tvaltvadze

Lue seuraavaksi