1. yle.fi
  2. Uutiset

Superpesiskausi käyntiin – pohjoiskarjalaisilla joukkueilla mitalinkiiltoa silmissä

Superpesiskausi käynnistyy viikonvaihteessa ja mukana on Pohjois-Karjalasta kolme joukkuetta. Miehissä Joensuun Maila tavoittelee kultaa ja Kiteen Pallo haastaa kärkijoukkueita. Naisissa Viinijärven Urheilijat haluaa vuosien tauon jälkeen mitalin.

urheilu
Kiteen Pallo ja Joensuun Maila harjoitusottelussa Mehtimäellä keväällä 2015.
Marja-Liisa Kämppi / Yle

Joensuun Mailan pelinjohtajana nyt viimeistä kauttaan toimiva Janne Vuorinen ei peittele joukkueensa päämäärää alkavalla kaudella.

– Kyllä meidän tavoite on mestaruus. Tietysti äärimmäisen kova tavoite, mutta tämä on ihan joukkueen yhteinen tavoite. Tiedostetaan kyllä, miten iso juttu se on, mutta meillä on erittäin sitoutuneita ja itseohjautuvia joukkue täynnä. Ja eikö urheilussa pidä aina aika kovat tavoitteet ollakin, Vuorinen heittää.

Alkukauteen Joma lähtee vajaamiehisenä: vaihtolyöntispesialisti Lauri Kivinen on ainakin juhannukseen asti sivussa ja nuori Juho Vänskä on niinikään pois rivistä toistaiseksi.

"Kentällä asiat ratkaistaan"

Vuorinen ei hätkähdä sitä, että Jomaa pidetään sarjan suurimpana mustana hevosena.

– Ei se tunnu oikein miltään. Tämähän on normaali urheiluasetelma, että johonkin ennakkojärjestykseen laitetaan. Ei sillä ole mitään merkitystä, kentällä asiat ratkaistaan, kaikki pitää ansaita siellä. Mikä hienointa, että joukkueessa on kova virta ja halu menestyä.

Hyvää kauden aloitusta Vuorinenpitää etuna.

Joman pelinjohtaja Janne Vuorinen
Pelinjohtaja Janne Vuorisen ja Joensuun Mailan tavoite on SM-kulta.Marja-Liisa Kämppi / Yle

– Se helpottaa, jos kausi lähtee hyvin liikkeelle, silloin pystytään pelillisiä asioita enemmän katsomaan kuin tuloksia.

Kunnianhimoa löytyy myös pelaajista.

– Suomen mestaruuteen olen tyytyväinen, toteaa mestaruutta aiemmin Pattijoen paidassa juhlinut etukenttäpelaaja Tuomas Jussila.

Jussila aloittaa kolmannen kauden Joensuun riveissä, joten joukkue on jo tuttu.

Ulkopeli on meidän vahvuus ja lyöntivoimaa löytyy.

Tuomas Jussila

– Ulkopeli on meidän vahvuus ja lyöntivoimaa löytyy. Tilanteiden rakentelu on se, mihin pitää keskittyä, Jussila näkee.

Pelinjohtaja Janne Vuorinen löytää parannettavaa toisaalta.

– Tietynlainen tasaisuus, edelleen hyvän ja huonon päivän ero pitää saada mahdollisimman pieneksi. Ja myös että pelin sisällä pystytään tappioasemasta nousemaan, vaikka on jaksotappio - siinä kyllä talvi oli hyvä, että me noustiin monessa pelissä takaa ja se on voittavan joukkueen merkki, Vuorinen tuumaa.

Miesten mestaruussarjan kärkinelikkoon veikataan yleisesti Joensuun ohella Sotkamoa, Vimpeliä ja Seinäjokea. Sotkamon vuosia jatkunut ylivoima on monen penkkiurheilijan mielestä syönyt koko pesäpallon vetovoimaa.

– Niin se on varmasti ollut monen pelaajankin mielestä tylsää, että Sotkamo on hallinnut niin kauan. Kyllä nyt on lähdetty tätä hommaa tekemään sillä silmällä, että pystytään vastaamaan Sotkamon ylivoimaan, Jussila vakuuttaa.

Millaista peliä joensuulaisjoukkue sitten tarjoaa katsojille?

– Viihdyttävää ennen kaikkea, värikästä ja nopeatempoista pesäpalloa, kuuluu pelaajan lupaus.

Kitee mahdollinen musta hevonen

– KiPan virallinen tavoite on pudotuspelipaikka. Meidän olennainen tavoite on tässä päivittäiset teot. Varmaan Joensuun Janne Vuorinen voi puhua mitaleista, mutta jos minä aloitan niistä, niin se on höpöä tässä vaiheessa kautta, linjaa Kiteen uusi pelinjohtaja Mikko Huotari.

Sijoituksiin Huotari ei vielä halua ottaa kantaa.

– Kun tehdään kunnon urheilukesä, niin siihen olen tyytyväinen. Että enemmän voitetaan kuin hävitään, se on hyvä lähtökohta.

Henkisen kantin kestävyys on pelinjohtajan mielestä olennainen kysymys Kiteen nuorelle joukkueelle.

Meillä on yksi sarjan nopeimpia joukkueita.

Mikko Huotari

– En usko poppakonsteihin, vaan päivittäisen harjoittelun kautta sitä henkistä kanttia löytyy. Se on meidän prinsiippilistalla keulassa, sitä on löydyttävä ja sen eteen on tehtävä töitä, Huotari linjaa.

Runkosarjan pelien lisääminen 30:een kysyy entistä enemmän fyysistä kuntoa ja palautumiskykyä. Tässä ei Huotarin mielestä ole Kiteellä ongelmaa.

– Katse kääntyy valmennuksen osaamiseen: miten rytmitetään pelit, harjoitukset, ravinto ja lepo ja uskon, että osaamme sen homman.

Pieniä vastoinkäymisiä on KiPallakin ollut.

– Toni Laaksolla käsi ei kestä 30 pelin heittämistä ja lähdemme kahdella lukkarilla, Huotari kertoo.

Mikä sitten on joukkueen vahvuus?

Kiteen Pallon pelinjohtaja Mikko Huotari
Sotkamosta Kiteelle siirtynyt pelinjohtaja Mikko Huotari haluaa nuoreen joukkueeseen lisää henkistä kanttia.Marja-Liisa Kämppi / Yle

– Meillä on yksi sarjan nopeimpia joukkueita. Vaikka lyöjämiehiä lähti, niin meillä on mahdollisuuksia kotiuttamisessa. Toiseksi Kiteellä on perinteisesti hyvin vahvaa räpyläosaamista, josta tämä peli lähtee.

Myös Mikko Huotari pitää onnistunutta kauden aloitusta tärkeänä.

– Toisaalta meidän muutamat vastuunkantajat, Toni Laakso, Ville Posti, Sami Partanen, joiden pitää näyttää suuntaa, sitten voi nuoremmatkin nousta pinnalle.

Kipan salainen ase: yhteishenki

Koppari Jussi Hurskaisella on alkamassa kahdeksas kausi Kiteen pelipaidassa.

- Tämähän on urheilijan juhla-aikaa, kun pelit alkaa. Pelinjohto on vaihtunut ja Huotarin Mikko on tuonut Sotkamosta pikkuisen uusia juonia, luottavaisin mielin voidaan lähteä kauteen, Hurskainen kertoo.

Koppari paljastaa, mihin tähdätään.

– Joukkueen kanssa on aseteltu sellainen tavoite, että juhannustauolla oltaisiin kuuden joukossa. Siitä eteenpäin lähdetään parantamaan ja katsotaan, mikä sijoitus runkosarjan lopussa on, Hurskainen tiivistää.

Mikä on KiPan salainen ase tällä kaudella?

– Yhteishenki, kuuluu vastaus.

Kotiyleisölle Kiteen joukkue näyttää asennetta.

– Sellaista, että annetaan kaikki kentällä. Luulen, että yleisö palkitsee meidät siitä, KiPan kasvatti Jussi Hurskainen uskoo.

Viinijärvi pitkästä aikaa mitalijahtiin

Viinijärven nuorten naisten joukkue lähtee ensimmäiseen peliin Lapualle, jossa vastassa on neljä peräkkäistä mestaruutta napannut Virkiä. Pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäkeä kova vastus ei kuitenkaan pelota.

– Paras paikka on iskeä heti alussa, ei Lapuakaan ole ihan valmis kauden alussa. Meillä on yllätysmahdollisuus, mutta perussuoritus ei riitä voittoon.

Pelinjohtaja uskoo, että vahvistuneesta joukkueesta on mitaleille.

Jo syksyllä asetettu tavoite on mitali.

Antti Yli-Saunamäki

– Tavoite on runkosarjassa neljän sakkiin ja kotietu. Jo syksyllä asetettu lopullinen tavoite on mitali, joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, jolla olisi mitalia entuudestaan, Yli-Saunamäki kertoo.

Tavoitetta auttaa se, että ViU:lla on pelinjohtajan mukaan Suomen paras naislukkari Niina Härkönen.

– Ja sisäpeli on parempaa kuin vuosikausiin. Meillä on neljä uutta pelaajaa vahvistuksena ja joukkue on yllätyksellisempi, Antti Yli-Saunamäki iloitsee.

Eniten töitä teettää kotiutuslyöjien vähyys, ettei joukkue ole pelkästään Saara Suomalaisen varassa.

Lue seuraavaksi