Ratkaisu malttamattomalle: Pihaan voi tilata valmiiksi kasvatetun puun

Pihaa kunnostavat odottavat usein suurella innolla, että istutukset kasvaisivat täyteen mittaansa. Puiden suhteen odottavan aika on pitkä, sillä puun kasvamiseen kuluu jopa kymmeniä vuosia. Tämän ajan voi kuroa umpeen, jos tilaa pihaansa valmiiksi kasvatetun puun.

Kotimaa
Helsingin kadunvarsipuista jopa yli puolet on lehmuksia.
Yle / Heli Kaski

Porissa on korvattu useita kaupungin alueella kasvaneita iäkkäitä puita uusilla. Joidenkin tilalle on istutettu pieniä taimia, mutta osa uusista puista on ollut täydessä mitassaan. Kaupungin tavoin monessa kotitaloudessa toivotaan, että ympäristö näyttäisi mahdollisimman valmiilta. Valmiiksi kasvatetut puut ovatkin suosittuja.

– Olemme saaneet tilauksia myös yksityisiltä. Useimmiten puita on viety esimerkiksi taloyhtiöiden pihoille, kertoo Porin kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio.

Sainion mukaan kaupungin puunsiirtokoneet liikkuvat tilausten mukaan, minkä omilta kiireiltään ehtivät.

Siirrettävä puu jopa 20-vuotias

Kaupungin taimitarhalla riittää puita moniin tarpeisiin. Puiden kasvatusaika riippuu paljolti lajikkeesta. Taimitarhalta tilatut puut ovat yleensä 15–20-vuotiaita.

– Lehmus on hidaskasvuinen ja sen taimet ovat yleensä siirrettäessä 20-vuotiaita. Koivut, pihlajat ja kuuset kasvavat 10–15 vuodessa hyvään mittaan. Toki niitä voidaan nuorempanakin istuttaa, Mari Sainio kertoo.

Sainion mukaan puut kestävät siirtämistä hyvin. Niiden juuret ovat maasta irti vain hetken aikaa ja ne juurtuvat nopeasti uuteen paikkaan hyvän kastelun avulla.

Lehmuksen taimi maksaa Sainion mukaan useamman satasen, mutta muita puita saa noin sadalla eurolla. Puun siirrosta peritään hinta työhön käytetyn ajan perusteella.