Kolarin kaivoksesta huolestuneita rauhoitellaan: "Se jää piiloon harjujen taakse"

Kolarin rautakaivoksen avaaminen edellyttää vuosia kestävää valmistelu- ja tutkimustyötä. Myös ympäristöluvat on päivitettävä ennen kuin uudet omistajat voivat aloittaa kaivostoiminnan.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Hannukaisen rautakaivoksen toiminnan aloittaminen näytti jo painuneen unholaan Northland Resources -yhtiön konkurssin jälkeen. Keskiviikkona kuvioon astui Hannukainen Mining Oy, joka on ostanut kaivoksen konkurssipesältä.

Tapojärvi Oy:n ja sen omistajien perustama yhtiö aikoo avata Kolarin kaivoksen 3-5 vuoden kuluessa.

Toimitusjohtaja Mari Pilventö uskoo toiminnan olevan tuolloin täydessä vauhdissa, vaikka sitä ennen on vielä paljon työtä edessä. Yhtiön on käytävä läpi ja osittain päivitettävä ympäristö- ja kaivospiiriluvat. Myös keskeytynyt kaavoitus on käynnistettävä uudelleen Kolarin kunnan kanssa.

– Meillä on tarkoituksena toimia läheisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa koko matkan ajan. Kun täytämme kaikki viranomaisten kriteerit, niin kaikki menee hyvin, Pilventö sanoo.

Pallo on nyt suomalaisilla

Paikalliset ja matkailijat ovat olleet huolestuneita siitä, että kaivos rumentaisi maisemaa. Matkailuelinkeino puolestaan on pelännyt tämän heikentävän matkailua.

Pilventö toivoo ihmisten miettivän suhtautumistaan kaivokseen uudelleen, sillä se on nyt täysin suomalaisten hallussa.

Meillä on tarkoituksena toimia läheisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa koko matkan ajan. Kun täytämme kaikki viranomaisten kriteerit, niin kaikki menee hyvin.

Mari Pilventö

– Omistajat ovat pohjoissuomalaisia. Yhdellä omistajalla on talo Kolarissa, joten tässä on hyvinkin paikalliset ihmiset hommissa, Pilventö pohtii.

– Lisäksi kaivos ei ole näkyvillä, sitä ei välttämättä havaitse läheskään joka paikasta. Se on piilossa harjujen takana, hän jatkaa.

Töitä useille sadoille

Toimitusjohtaja arvioi kaivoksen avauduttuaan työllistävän useita satoja ihmisiä. Yhtiö hakee työntekijänsä ensisijaisesti Pohjois-Suomesta.

Pilventö uskoo ihmisten luottamuksen kaivosta kohtaan kasvavan myös siksi, että verorahat jäävät kotimaahan.

– Rahaliikenne, mikä tästä kaivoksesta tulee, pysyy Suomen sisällä. Verorahat jäävät Kolarin kuntaan. Näillä asioilla voisin olettaa olevan merkitystä, väheksymättä sitä, kuinka paljon ihmisiä tämä kaivos tulevaisuudessa työllistää.