1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinkosähkön suomenennätys tuplaantuu – Helsingin uusi voimala Kivikkoon

Helen asentaa hiihtohallin katolle liki kolmetuhatta paneelia, jotka vuokrataan sähköyhtiön asiakkaille.

Kotimaan uutiset
Suvilahden sähköaseman katolla on 1200 aurinkopaneelia. Kivikon hiihtohallin katolle niitä asennetaan liki 3000.
Suvilahden sähköaseman katolla on 1200 aurinkopaneelia. Kivikon hiihtohallin katolle niitä asennetaan liki 3000. Petteri Juuti / Yle

Suomen suurimman aurinkovoimalan tittelille on jälleen uusi ottaja. Arvonimeä kantaa tällä hetkellä Helsingin Suvilahteen keväällä valmistunut 340 kilowatin voimala, jolta Oulun 420 kilowatin voimala vie valtikan kesällä. Titteli palaa Helsinkiin syksyllä, kun Kivikon hiihtohallin katolle valmistuu yli 800 kilowatin laitos.

Nyt julkaistun voimalan suuruus on toki suhteellista. Nakkilaan kaavaillaan yli kymmenen kertaa isompaa jättivoimalaa, jonka teho nousisi 10 000 kilowattiin. Toteutuessaan se olisi Pohjois-Euroopan suurin. Ja vaikka Nakkilan aurinkovoimala valmistuisikin aiotun suurena, se tuottaisi vuodessa vain vähän enemmän sähköä kuin yksi tuulimylly.

Uuden voimalan ansiosta Helenistä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja. Syksyllä Helen, tai tarkalleen ottaen sen aurinkopaneeleita vuokraavat asiakkaat tuottavat liki kolmanneksen Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähköstä.

Kymmenesosa kaksion sähköstä vihreäksi 3,40 eurolla kuussa

Kivikon liki kolmentuhannen paneelin sähkö myydään samalla tavalla kuin Suvilahteen keväällä valmistuneen laitoksen. Asiakas maksaa yhdestä paneelista 4,40 euroa kuukaudessa ja kun siitä vähennetään tuotannosta riippuva Helenin hyvitysmaksu, jää asiakkaan maksettavaksi keskimäärin 3,40 euroa kuussa. Yhtiön laskujen mukaan yksi paneeli tuottaa vuoden aikana 230 kWh sähköä, eli 11 prosenttia kerrostalokaksion kulutuksesta.

Lisää tulee jos asiakkaat haluavat

Helen on luvannut rakentaa aurinkovoimaa niin paljon kuin paneelien vuokraajia löytyy. Suvilahden paneelit vuokrattiin kolmessa päivässä.

– Kolmannen voimalan suunnittelu on jo käynnistetty ja asiakkaamme päättävät, kuinka pian se rakennetaan. Kivikon varaukset ja myynti vaikuttavat siis seuraavaan investointiimme, kertoo Helenin porjektinjohtaja Atte Kallio yhtiön tiedotteessa.

Lue seuraavaksi