A-studio kysyy: Pitäisikö nollatuntisopimukset kieltää?

Työelämää pitäisi uudistaa rajusti, mutta keinoista ei olla yhtä mieltä. Pitäisikö esimerkiksi työsopimuksiin saada minimituntimäärä tai työaikaa pidentää vapaita vähentämällä?

Kotimaa
Työntekijä ruokakaupan kassalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämisestä keräsi tällä viikolla tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, ja aloite päässee eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä. Kansalaisaloitetta ajaneet Operaatio Vakiduuni -aktiivit toivovat, että nollatuntisopimusten kieltäminen saataisiin osaksi uutta hallitusohjelmaa. He aikovatkin päivystää hallitusneuvotteluiden ajan Smolnan edustalla.

Lisäksi tällä viikolla hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) yritti saada aikaiseksi yhteiskuntasopimusta, jossa tavoitteena oli parantaa työllisyyttä muun muassa työaikoja pidentämällä. Tämä olisi tapahtunut pekkaspäiviä ja lomapäiviä karsimalla sekä työpäivää pidentämällä. Sopimus kuitenkin kaatui keskiviikkona, kun palkansaaja- ja työnantajajärjestöt eivät päässeet yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä.

Miten työn tuottavuutta pitäisi parantaa? Olisitko valmis pidentämään työaikaasi tai voisitko luopua arkipyhien vapaista? Auttaisiko nollatuntisopimusten kieltäminen? Uskotko, että uusi hallitus pystyy parantamaan työtilannetta?

Perjantain A-studiossa vieraina uudet kansanedustajat Sanna Marin (sdp) ja Antti Häkkänen (kok) sekä nollatuntisopimuksella töitä tehnyt Krista Fagerlund. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21. #yleastudio

Äänestys on päättynyt! Kiitos osallistuneille!