1. yle.fi
  2. Uutiset

Google sai erävoiton Suomessa – yrittäjä ei saa pyyhityksi töppäilyjään

Mies halusi estää liiketoiminnan kannalta ikävien tietojen löytymisen internetistä. Tietosuojavaltuutettu ei ensimmäisessä ratkaisussaan vakuuttunut miehen perusteluista.

internet
Kasvojen musta siluetti on vastakkain Googlen haku -sivuston kanssa.
Philippe Huguen / AFP

Tietosuojavaltuutettu on tehnyt ensimmäisen päätöksensä kiistoissa, jotka koskevat tietojen poistamista Googlen hakutuloksista. Ensimmäisen riidan voitti Google.Tietosuojavaltuutettu ei velvoita Googlea poistamaan hakutuloksia, joissa kerrotaan suomalaismiehen töppäyksistä liiketoiminnassa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan mukaan tietoja ei tarvitse poistaa, koska mies on kaupparekisteritietojen mukaan yhä mukana liiketoiminnassa, muun muassa perintäalalla. Mies itse katsoo olevansa työntekijä, joten kielteiset tiedot hänen aiemmista liiketoimistaan eivät ole enää olennaisia. Hän valitti tietosuojavaltuutetulle saatuaan ensin kielteisen päätöksen Googlelta.

Aarnion ratkaistavana on noin 30 riitaista tapausta. Hän ei halua ennakoida, milloin hän tekee ensimmäisen päätöksen, jolla Google velvoitetaan poistamaan hakutietoja.

Tavoitteena yhdenmukaiset linjaukset

Aarnion kollegoilla on monissa Euroopan maissa harkittavanaan samantapaisia pyyntöjä, ja tavoitteena on, että käytännöt ja tulkinnat olisivat mahdollisimman yhdenmukaisia. Jokainen tapaus vaatii kuitenkin aina perusteellista harkintaa, korostaa Aarnio. Hän uskoo, että ensimmäisten ratkaisujen jälkeen suma alkaa melko pian purkaantua.

Euroopan tietosuojalakien mukaisia hakutuloksien poistopyyntöjä on tehty Googlelle tähän mennessä runsaat 250 000, ja ne koskivat yli 900 000:ta hakutulosta. Google on hyväksynyt pyynnöistä runsaat 40 prosenttia.

Suomesta poistopyyntöjä on tehty liki 3 700, ja ne koskevat 12 000:ta hakutulosta. Suomalaisten pyyntöihin Google on suhtautunut hieman suopeammin ja on hyväksynyt niistä noin 45 prosenttia.

Lue seuraavaksi