EU-komissio suunnittelee kauppatuomioistuimen perustamista

Kauppakomissaari Cecilia Malmström sai kauppaministereiltä tuen kehittää ideaa. Tarkoitus on vastata neuvotteilla olevan Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimuksen arvosteluun.

talous
Cecilia Malmström lehdistötilaisuudessa.
Julien Warnand / EPA

EU-komissio yrittää löytyä ulospääsyä EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksen eniten arvostelua herättäneeseen kohtaan, investointisuojan riitojenratkaisumenettelyyn.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström suunnittelee, että välimiestuomioistuinten sijaan valtioiden ja yritysten riitoja ratkaisisi pysyvä kansainvälinen tuomioistuin.

Malmström esitteli ajatusta eilen europarlamentille ja tänään EU:n kauppaministereille.

– Komission paperissa yritetään vastata useisiin riitojenratkaisumekanismista nousseisiin kysymyksiin: Miten lisätä avoimuutta? Miten lisätä sääntelyä? Miten parantaa toimintaa niin, että välimiestuomioistuimet välttävät mahdolliset intressikonfliktit? Siinä käsitellään liikettä kohti pysyvää tuomioistuinta, joissa on valmiiksi valitut tuomarit. Entä mikä olisi tuomioistuimen ja valtioiden oikeusjärjestelmän suhde, Malmström kuvaili keskustelua.

Kauppaministerit tukevat Malmströmin luonnostelemaa mallia ja kehottavat komissiota jatkamaan työtä.

– Komission paperi vie investointisuojaa suuntaan, joka vastaa niin kansalaiskuulemisessa esiin tulleisiin huoliin kuin Suomen eduskunnan huomioihin, sanoo EU- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.).

Komissio pitää mahdollisena myös EU–USA-valitusmenettelyelintä, joka niinikään sopii Suomelle. Esitys kansainvälisestä investointituomioistuimesta voisi toteutua pidemmällä aikavälillä.

– Kaikki nämä ehdotukset kehittävät nykyistä järjestelmää, mikä on hyvä asia, Toivakka sanoo.

EU ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan vapaakauppasopimus TTIP:stä, meneillään on yhdeksäs neuvottelukierros.

Komissaari Malmström uskoo, että kesäkuun loppuun mennessä esitys riitojenratkaisumenettelystä on valmiina.

Koko TTIP:stä yritetään sopia tämän vuoden kuluessa, tosin aikataulu voi venyä. Osa europarlamentaarikoista ja jotkut EU-maat ovat ilmoittaneet, että ne eivät hyväksyisi alunperin kaavailtua riitojenratkaisumenettelyä. Vastustus olisi ollut vaarassa kaataa koko sopimuksen.

Välimiesmenettelyssä tilanteen vaatiessa muodostettavat välimiestuomioistuimet olisivat ratkaisseet valtioiden ja yritysten riitoja.

Järjestelmän epäilijät pitivät mahdollisena, että välimiestuomioistuimet eivät olisi riippumattomia vaan saattaisivat esimerkiksi taipua suuryritysten painostukseen.

Investointisuojassa on periaatteessa kysymys siitä, että yritykset voivat haastaa valtion oikeuteen, jos valtion lakimuutokset aiheuttavat investointeja tehneelle yritykselle tappioita.

Osa järjestelyn vastustajista on sitä mieltä, että riidat voidaan ratkaista kansallisissa tuomioistuimista, jotkut kannattavat tuomioistuinten kehittämistä.

EU-komissio suunnittelee, että kauppatuomioistuin ei ratkaisisi vain EU:n ja Yhdysvaltain välisiä riitoja vaan myös muita kansainvälisen kaupan kiistoja.