Viljelijät kompastelevat tukiviidakon yllätysryteikössä

Toukotöihin valmistautuva viljelijäväestö on poikkeuksellisen tukirämeikön puristuksessa. Joidenkin arvioiden mukaan muutos maatalouden tukipolitiikassa on suurin sitten EU:hun liittymisen.

maanviljelijät
Juurikasviljelijä nostokoneen edustalla
Päivi Meritähti/ Yle

Viljelijöiden tukihakemukset ruuhkauttavat nyt maatalouden neuvontapalveluja.

Tukikauden vaihtuminen ja tukijärjestelmän muutokset ovat synnyttäneet poikkeuksellisen ison neuvontapalvelujen tarpeen. Maaseututoimen johtaja Jari Halttunen Laukaan yhteistoiminta-alueelta kertoo, että muutos tukipolitiikassa on EU-aikaisen historian suurin.

– Tuet muuttuvat erilaisiksi ja tukien ehdot muuttuvat erilaisiksi. Myös tukien hakuun liittyvät asiat muuttuvat. Nykyisin pitää esimerkiksi toimittaa joka kasvulohkosta oma kartta tukihakemusten liitteeksi. Kaikki tämä aiheuttaa muutospaineita tiloilla, sanoo Halttunen

Tuen ehtojen muuttuminen vielä hakuajan aikana on viivästyttänyt hakemusten jättämistä viimemetreille. Esimerkiksi kahdeksan kuntaa kattavalla Laukaan yhteistoiminta-alueella oli torstaihin mennessä jätetty 570 sähköistä hakemusta ja kolmisenkymmentä paperista. Hakemuksia puuttui vielä noin 500 eli liki puolet.

Ympäristökorvauksen ehdot pullonkaulana

Viljelijöiden tukihakemusten jääminen viime tinkaan tietää ruuhkaa alkuviikkoon. Keski-Suomessa tuen hakemista on venyttänyt erityisesti ympäristökorvauksen ehtoihin odotetut muutokset.

– Voimaperäiset karjatalousyrittäjät ovat pohtineet viimeiseen asti, lähteäkö mukaan koko ympäristökorvausjärjestelmään, kertoo maaseututoimen johtaja Jari Halttunen.

Syynä yrittäjien empimiseen on epäilys siitä, kykeneekö tila täyttämään lannan levittämiseen liittyvät pinta-alavaatimukset.

– Pelkona on, riittääkö peltopinta-ala siihen, mitä hakuaikana asetetut uudet ehdot vaativat lannan levitykseltä.

Viljelijöiden tukihakemusten jättöaika päättyy ensi tiistaina eli 12.5.