1. yle.fi
  2. Uutiset

Menikö päivän suurin uutinen ohi? Tässä yhteenveto

Perusporvarihallitus tuli, totesi oppositioon jäävän Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pikkuparlamentin kokouksesta poistuessaan. Hallitustunnustelut käydään keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken.

politiikka
Puolueiden puheenjohtajat, kokoomuksen Alexander Stubb, perussuomalaisten Timo Soini ja hallitustunnustelija, keskustan Juha Sipilä.
Puolueiden puheenjohtajat, kokoomuksen Alexander Stubb, perussuomalaisten Timo Soini ja hallitustunnustelija, keskustan Juha Sipilä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitusneuvotteluihin lähtevät keskustan kanssa perussuomalaiset ja kokoomus.

– Ensisijainen vaihtoehto oli neljän suuren hallitus, mutta se osoittautui usean yrityksen kautta mahdottomaksi, Sipilä totesi tiedotustilaisuudessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli tyytyväinen, että puolue on mukana hallitusneuvotteluissa. Hän sanoo olevansa varma, että toimintakykyisen hallituksen muodostaminen onnistuu keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Kokoomuksen Alexander Stubb nimesi keskeisiksi ohjenuoriksi hallitusneuvotteluihin luottamuksen, yhteistyön ja päätöksentekokyvyn.

– Olemme hyvin tietoisia siitä, että Suomen taloustilanne ja poliittinen tilanne on tällä hetkellä vaikea. Ja näistä neuvotteluistakin vaikeat tulevat, Stubb totesi kolmen hallitusneuvottelijan tiedotustilaisuudessa.

Vasemmisto jäi oppositioon

SDP oli Sipilän mukaan vaihtoehtona neljän suuren hallituspohjassa tai punamultahallituskokoonpanossa viime metreille saakka. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan demareiden hallitusohjelmaan vaatimat tasa-arvo- ja työelämän laatukysymykset olivat ilmeisesti liian kovia kynnyksiä muille puolueille.

– Olemme pettyneitä. Pyrimme hallitusvastuuseen ja nyt kävi näin, Rinne sanoi.

Myös pienpuolueiden mukanaolo oli vaihtoehto viime hetkiin saakka. RKP oli mukana Sipilän mietinnässä vielä tuntia ennen kokousta. RKP on ollut hallituksessa vuodesta 1979 saakka.

Kolmikko pystyisi muodostamaan vahvan enemmistöhallituksen. Eduskunnassa keskustalla, perussuomalaisilla ja kokoomuksella on yhteensä 124 kansanedustjaa. Oppositiolla edustajia on 76.

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna perjantaina klo 13 valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä. Hallitusneuvottelija Juha Sipilä pitää kiinni aiemmasta tavoitteestaan saada hallitus muodostettua vielä toukokuun aikana.

– Meillä on kivinen tie edessä ja vaikeita päätöksiä, mutta kyllä tämä joukkue lähtee nyt innolla ratkomaan näitä edessä olevia ongelmia: ratkaisunhakuisesti ja uudistamismielellä, Sipilä veti yhteen tiedotustilaisuudessa.

Lue seuraavaksi