1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Pekka Ervasti: Sipilän ässäsuora

Vai ei muka ollut Suomessa blokkivaaleja? Tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keräsi ympärille kivikovan porvariblokin, kirjoittaa Yle Uutisten politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Kauan eivät Eduskunnan auditorion ovet ehtineet olla kiinni, kun ulos alkoi lappaa punehtuineita puoluejohtaja Juha Sipilän hallitustunnustelujen Idols-finaalista.

**Lähtöpassit hallitusneuvotteluista **sai koko vasemmisto, vihreät ja samalla molemmat pienemmät takiaispuolueet, RKP ja kristilliset.

Salin puolella myhäilivät Sipilän lisäksi perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb - viimeksi mainittu tosin hieman väkinäisesti. Pääministerin muodonvaihdos hallituksen kolmanneksi pyöräksi on vielä pahasti vaiheessa.

Sipilä käytti tiedotustilaisuudessa useasti sanaa kokonaisharkinta. Pienpuolueiden ulosheitto perustui siihen. Kokonaisharkinta ratkaisi myös Sipilän mukaan demarien kohtalon.

Tosin pitkään hallitustunnustelija mietti myös neljän suuren hallitusta, mutta demarien ja kokoomuksen välirikko edellisessä hallituksessa varmasi kallisti tuon "kokonaisharkinnan" kokoomuksen hyväksi.

Kaikki oppositioon suistuneet olivat pettyneitä, osittain viran puolesta, mutta varmasti eniten RKP:n Carl Haglund. Virkaheiton puolustusministerin edessä on nyt pienen oppostiopuolueen johtaminen. Se on RKP:ssä herkkua, jota ei ole lusikoitu sitten vuoden 1978.

On siinä sovittelemista, kun EU-fanaatikko Stubb ja EU-änkyrä Soini neuvottelevat vaikkapa yhteisestä Kreikka-linjasta

Demarit aavistivat kohtalonsa jo ennen Sipilän virallista ilmoitusta. Puoluevaltuusto ehti silti päättää, että neuvotteluihin ollaan valmiita. Se oli kuitenkin pakollinen koreografinen liike, sillä ominpäin mikään puolue ei vapaaehtoisesti yleensä oppositioon lähde.

Happamat demarit arvelivat, että he joutuivat mieron tielle, koska kokoomukselle ja persuille kelpasi kaikki, mitä Sipilä tunnusteluvaiheessa niille syötti.

Ehkä myös yhteiskuntasopimuksen kaatuminen vajaata vuorokautta aikaisemmin silotti demarien oppositioon siirtymistä.

Jos Sipilä saa kolme ässäänsä kasaan Smolnan neuvottelujen jälkeen, uuden pääministerin arki ei ole helppo. Edessä on inhottavia päätöksiä, leikkauksia, sopeutuksia ja vastassa ärhäkkä vihreä- ja vasemmisto-oppositio ja yhteiskuntasopimusneuvotteluissa jo valmiiksi ärsytetty ay-liike.

Ongelmia on omastakin takaa. On siinä sovittelemista, kun EU-fanaatikko Stubb ja EU-änkyrä Soini neuvottelevat vaikkapa yhteisestä Kreikka-linjasta. Myös maahanmuutosta voi tulla kohtuullista kädenvääntöä, ilmastopolitiikasta ja Nato-linjauksista puhumattakaan.

Sipilän ässäsuora on kuitenkin selkeä pohja. Kolme puoluejohtajaa mahtuu sopimaan asioista äijäporukassa vaikkapa ministeri-Audin takapenkille. Se lisää dynamiikkaa, jos yhteinen linja jotenkin löytyy.

**Mutta eivät hallitusneuvottelut **Smolnassa ole läpihuutojuttu. Soini antoi tiedotustilaisuudessa ymmärtää, ettei aio avata omalta osaltaan minkäänlaista osto- ja myyntiliikettä. On kiinnostavaa nähdä, kestääkö periaate, sillä hallitusneuvottelut ovat yleensä aikamoista poliittista huutokauppaa. Ja jos asioista päästään sopuun, alkaa armoton salkkurumba. Se taitaa tosin olla hankalampaa hallituspuolueiden sisällä kuin niiden välillä.

**Asetelma on nyt **kuitenkin selkeä. Raja on vedetty ideologisesti. Vasemmisto on ulkona, mutta tuskin se heittäytyy selälleen teeskentelemään kuollutta. Viimeistään syksyn budjettiriihen aikoihin ideologinen taistelu varmasti kiihtyy.

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja