yle.fi-etusivu

Professori: Johtavat poliitikot hyväksyneet kritiikittä ministeriön näkemyksen sopeutustarpeesta

Taloustieteen professori Matti Tuomalan mukaan valtiovarainministeriön virkamiesjohdon näkemys menoleikkausten tarpeellisuudesta poikkeaa esimerkiksi yliopistojen taloustieteilijöiden näkemyksistä.

Kotimaa

Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala ihmettelee valtiovarainministeriön näkemyksiä menoleikkausten tarpeesta. Tuomalan mielestä lisäleikkaukset vain heikentävät talouden tilaa.

– Valtiovarainministeriön virkamiesjohto edustaa hyvin poikkeavaa näkemystä verrattuna valtavirtataloustieteen näkemyksiin, Tuomala sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Valtiovarainministeriö arvioi maaliskuussa, että julkista taloutta olisi tasapainotettava kuudella miljardilla eurolla vuoteen 2019 mennessä ennen kaikkea menoja karsimalla.

Tuomalan mielestä on hämmentävää, että johtavat poliitikot ovat hyväksyneet kritiikittä valtiovarainministeriön virkamiesjohdon näkemyksen talouden tilasta.

– Se on hämmentävää nimenomaan sen takia, että se poikkeaa valtavirtataloustieteen näkemyksestä, Tuomala sanoi.

Hänen mukaansa yliopistojen taloustieteilijät ovat esittäneet toisen tyyppisen näkemyksen, jonka mukaan kaikki sellaiset toimenpiteet, joilla leikataan kokonaiskysyntää, vain pahentavat talouden tilannetta.

Tuomala sanoo, että Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitukset ovat harjoittaneet liian kireää finanssipolitiikkaa. Hänen mielestään bruttokansantuotteen hiipuminen viimeisten kolmen vuoden aikana todistaa sen.

– Nyt jatkettaisiin ikään kuin samalla linjalla, sitä minun on vaikea ymmärtää.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tähtitiede

Aurinkokunnassamme käväisi punertava kummajainen kaukaa tähtien välistä

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

NHL

Koditon taiteilija myi teoksiaan kadulla, nyt hän maalaa muotokuvia NHL-seuran kunniagalleriaan – "Inspiraatio mielenterveysongelmien ja köyhyyden kanssa painiville"

Musiikki

Miksi lisäkeikoista ei hiiskuta ennen kuin varsinainen keikka on myyty loppuun? Cheekin keikkamyyjä kertoo, miten päätökset tehdään