1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alkuperäisestä Kolmesta Ässästä löytyy poliitikkojen piirteitä: "Juha Sipilä on Sakke"

Kun Juha Sipilä (kesk) esitteli hallituskaverinsa, syntyi välittömästi luonnehdinta Kolmesta Ässästä. Aniomaatiosarjaa käsikirjoittanut kirjailija Simo Ojanen ei kiellä, etteikö hän olisi pystynyt uumoilemaan hallituspohjaa jo 1994, kun sarjaa synnytettiin. Sakesta, Sallasta ja Saastamoisesta voi jopa löytyä poliitikkojen piirteitä.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Jo parikymmentä vuotta vanha animaatiohahmokolmikko Kolme Ässää tuli monelle sosiaalisen median kuluttajalle tutuksi, kun torstaina iltapäivällä selvisi tuleva hallituspohja: keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Jokaisen puolueen puheenjohtajan sukunimi alkaa s-kirjaimella, joten ässäläppä lähti heti lentoon. Sipilä tosin vehnästeli hallituksen tunnustavan nimeä Trio Ässät, joka on oululainen humppabändi.  

Kirjailija Simo Ojasen ja taiteilija Mikko Kunnaksen Kolme Ässää -sarjassa seikkailevat Sakke, Salla ja Saastamoinen. Ojanen ryhtyy mukaan leikkiin ja myöntää ennustaneensa tämän hetken hallituspohjan jo 1994, jolloin tiimi suunnitteli hahmojen yksityiskohtia.

– Saatoin ennustaa tai ainakin ounastella ja aavistella, että näin siinä voi käydä, Ojanen sanoo salaperäisesti.

Sakke luulee olevansa johtaja

Saavuttuaan eläintarhaan ässät kiirehtivät heti johtajan puheille. Johtaja pudisteli päätään: "Ei, ei meiltä puutu yhtään apinaa."

Eikä sitä voi tänne jättää", sanoi Sakke. "Joku kaipaa sitä!"

Simo Ojanen arvioi, että Juha Sipilä (kesk.) on kolmikosta Sakke.

– Sakke luulee olevansa johtaja. Hän on jyräävinään päätöksissä, mutta se harvoin onnistuu.

Salla ratkaisee ongelmat

Salla nyökkäsi: "Meidän täytyy vain jatkaa ets... Se on taas karannut!" Apinaa ei näkynyt missään.

– Totta kai Salla on Stubb, Simo Ojanen luonnehtii.

Vaikka Sakke luulee olevansa johtaja, onnistuu Salla usein ratkaisemaan homman. Näin roolijako on kirjasarjassa. Alexander Stubbin (kok.) ja Sipilän suhteista tämä ei välttämättä kerro.

Saastamoinen nuuhkii

Saastamoisen kirsu oli sekaisin kaikista hajuista. Kesti hetken ennen kuin se vainusi apinan ja ohjasi Sallan ja Saken oikeille jäljille.

Kolmikosta on jäljellä vielä yksi: Saastamoinen.

– Hän on iso hahmo, oikein rehevä. Saastamoisella on kova haukku. Hän on itseoikeutetusti Timo Soini (ps.), Simo Ojanen sanoo.

(Kursivoidut lainaukset ovat kirjasta Kolme Ässää ja karkulainen.)

Hänen ennustajanlahjoistaan kertoo, että alun perin he suunnittelivat Saastamoisesta pientä mäyräkoiraa, mutta päätyivät kuitenkin jättikoiraan. Tämänhetkisen tiedon mukaan jokainen ymmärtää, miksi pieni koira jätettiin luonnospapereihin.

Kolme ässää ratkaisee ongelmia. Yhdessä tarinassa he seuraavat miestä, joka kaivaa kuoppaa puistossa. Kolmikko luulee kuopan liittyvän pankkiryöstöön.

– Sinne ei tuotukaan rahaa, vaan siihen istutettiin puu, joka tuottaa hedelmiä ja tarkoittaa varmaan myös vilkastuvaa ulkomaanvientiä.