Epärealistiset hintapyynnöt asuntokaupan hidasteina

Kajaanissa tehtiin asuntokauppoja tammi-maaliskuussa kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Parisataa asuntoa on ollut myytävänä jo useita vuosia.

kiinteistökauppa
Kuvassa pieni talo seteleiden päällä.
Anssi Leppänen / Yle

– Markkinatilanne on hyvin kankea, koska uusia myyntikohteita tulee samaa tahtia kuin entistä varastoa saadaan myydyksi. Tarjolla on ollut 300 asuntoa jo puolitoista vuotta, tuskailee OP-Kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

Kajaanin asuntomarkkinat ovat jakaantuneet kahtia. Tuoreeltaan myyntiin tulevat, oikein hinnoitellut asunnot menevät kaupaksi nopeasti, mutta vuosikausia tarjolla olleille asunnoille ei meinaa löytyä ostajaa millään.

– Pitkään myynnissä olleet asunnot ovat usein hinnoiteltu väärin. Pyyntö on niin korkea, että välittäjä ja myyjä eivät löydä asunnolle hintaa, jonka asiakas on valmis maksamaan. Käypä hinta saattaa olla alhaisempi, minkä myyjä on asunnosta aikoinaan maksanut. Tällaiseen tilanteeseen suomalainen ei ole tottunut. Kuvitellaan, että asuntokaupasta tulee aina voittoa, Hyyryläinen sanoo.

Omakotitalot ovat hankalia myydä

Pahiten Kajaanissa on jumiutunut omakotitalokauppa. Parina edellisenä vuotena Kajaanissa myytiin vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kolmekymmentä omakotitaloa, tänä vuonna vain kymmenen.

– Jos joku kiinnostuu omakotitalosta, myyjän ja välittäjän kannattaa tehdä kaupan eteen sitkeästi töitä, koska seuraavaa ostajaehdokasta saattaa joutua odottamaan pitkään, Hyyryläinen kehottaa.

Käypä hinta saattaa olla alhaisempi, minkä myyjä on asunnosta aikoinaan maksanut.

Olli-Pekka Hyyryläinen

Vaikka kauppa käy tahmeasti, asuntojen hinnat eivät ole romahtaneet – alamäki on ollut loiva. Asunnon kunto ja sijainti ovat tulleet yhä tärkeämmiksi. Harva asunnon ostaja haluaa ryhtyä kallisiin ja aikaa vieviin remontteihin.

Pudotuspelin vaara kasvaa

Kajaani saa tämän vuoden aikana kaksi uutta kiinteistönvälitysyritystä, jos suunnitelmat toteutuvat. SP-Koti on aloittanut jo toimintansa. Asuntokaupan suora- ja verkkomarkkinointiin erikoistunut Habita valmistelee parhaillaan sijoittumista Kajaaniin. Toimitusjohtaja Jari Garziella sanoo, että sopivan yrittäjän etsintä on käynnissä.

Hyyryläinen arvioi, että Kajaanin kiinteistönvälitysmarkkinoilla alkaa pudotuspeli. Markkinat eivät kestä kahden uuden väittäjän tuloa nykyisten neljän lisäksi.

– Jos kauppamäärät pysyvät pieninä, alalta poistuu sekä työntekijöitä, että yrityksiä. Kaikille ei yksinkertaisesti riitä palkkaa nykyisistä kauppamääristä.