Lapissa ei voida vähentää yhtäkään poliisia – "Syrjäseutujen hälytysajat ovat jo nyt liian pitkät"

Pohjois-Suomen turvallisuus ei ole heikentynyt Lapin ja Peräpohjolan poliisilaitosten yhdistymisen myötä, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Paatero kuitenkin painotti torstaina Rovaniemellä, että Lapin nykyisissä poliisiresursseissa ei ole leikkausvaraa. Totuus on, että poliisin paikalle tulo kestää syrjäseuduilla jo nykyisellään liian kauan.

Sápmi
Mikko Paatero
Mikko PaateroLehtikuva

Suomen poliisiylijohtaja Mikko Paatero vieraili torstaina Lapin pääkaupungissa Rovaniemellä.

Pohjois-Suomen kaksi poliisilaitosta, Lappi ja Peräpohjola, yhdistyivät yhdeksi koko Lapin kattavaksi poliisilaitokseksi vuoden 2014 alussa. Lapin poliisilaitos huolehtii poliisitehtävistä koko Lapin alueella Ranualta Utsjoelle.

Jos voisin, tehostaisin harvaan asuttujen alueiden lähipoliisitoimintaa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero

Yhdistyminen ei kuitenkaan ole vaikuttanut poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan pohjoisen turvallisuustasoon.

– Tietenkään mikään ei ole vielä valmista, mutta organisaatiouudistuksena se onnistui mielestäni hyvin. Mielestäni lappilaiset ovat yhtä turvassa kuin ennenkin, Paatero painotti torstaina Rovaniemellä.

"Hälytysajat voivat olla liian pitkät"

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero myöntää kuitenkin, että poliisilla on Pohjois-Suomessa hyvin niukat resurssit, joissa ei ole leikkausvaraa.

– Täältä ei voida vähentää yhtään. Lapin poliisien kokonaismäärä on nytkin minimitasolla, jonka alle ei pidä mennä, Paatero huomauttaa.

Minimiresurssien vuoksi poliisia voidaan joutua odottamaan erityisesti syrjäseuduilla liian kauan.

– Tilastojen mukaan kiireellisissä hälytystehtävissä tilanne ei ole huonontunut, mutta yksittäisten kuntien välillä voi tapahtua suuriakin heilahteluja. Maantieteelle ei voi mitään. Huonoissa olosuhteissa poliisin paikalle tulo kestää ihmisten kannalta varmasti liian kauan, mutta sille ei voida resurssipoliittisesti tällä hetkellä kauheasti tehdä. Emme voi mennä parempaan, mutta toivottavasti emme huonompaankaan suuntaan.

– Sen sijaan rikostutkinta-ajat ovat kasvamaan päin. Emme pysty tällä hetkellä satsaamaan pienrikostutkintaan tarpeeksi. Kehitys on sama koko maassa, Paatero kertoo.

"Poliisin tulisi olla lähellä"

Mikko Paatero kiitteli Rovaniemellä Lapin poliiseja. Hänen mielestään poliisit tekevät erinomaista työtä niukoilla resursseilla.

– Pohjois-Suomen poliiseilla on liikaa työtä, mutta he tekevät sen äärettömän hyvin.

Jos poliisi saisi enemmän resursseja, voisi ne Paateron mielestä suunnata pohjoisessa lähipoliisitoimintaan.

– Jos voisin, tehostaisin harvaan asuttujen alueiden lähipoliisitoimintaa. Olisi hyvä, että poliisitoiminnan tasoa voitaisiin parantaa, mutta katseet kääntyvät luonnollisesti päättäjien suuntaan, Paatero pohdiskeli torstaina Rovaniemellä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero jää eläkkeelle elokuussa reilun 43 vuoden päällikkökokemuksen jälkeen.