1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuore

Lokit paljastavat kuhisevan luonnonnäytelmän – pikkukalojen kuturetki alkaa oikeissa olosuhteissa

Kuoreen eli norssin nousu yläjuoksun kutupaikoille alkaa, kun vesi on oikean lämpöistä ja jäät ovat lähteneet.

Kuva: Simo Kemppainen

Norssin nousu on luonnon oma tapahtuma. Toisinaan norssit vaeltavat Oulujärveltä Paltamon Kiehimänjoen yläjuoksulle kuhisemalla. Veden alla kuvatulla videolla (siirryt toiseen palveluun) näkyy norssien vaellusta.

– Lokit ovat varma merkki, eivät ne tyhjää metsästä. Ne pitävät yöllä kovaa meteliä Kiehimäjoen suulla, kertoo Tanja Korhonen, joka on järjestämässä perinteistä norssitapahtumaa.

Norssi nousee eli vaeltaa kutemaan viiden yön aikana. Paltamossa lokkien lisäksi varmoja norssin nousun merkkejä ovat jäiden lähtö Oulujärven Mieslahdesta ja se, että veden lämpötila on seitsemänasteista.

– Tämä on enemmänkin kesän merkki. Nyt maa jo vihertää. Yleensä norssin nostoon liittyy sekin, että alkaa olla lämmintä, sanoo Korhonen.

Norssinnousu on yhteisöllinen tapahtuma. Kuva: Tanja Korhonen

Paltamossa on järjestetty pitkään Norssikarnevaalia, jossa syödään norssia ja valitaan Norssi-isäntä tai -emäntä. Viime vuosina myös norssin pyytäminen eli lippoaminen on saanut tapahtuman ympärilleen. Perjantain ja lauantain välisenä yönä odotetaan satapäin ihmisiä norssia nostamaan. Norssinnosto alkaa Käärmeniemessä perjantaina noin klo 22.30 ja kestää puolille öin.

– Paikalla on kolme päätoimista lippoajaa, mutta yleisö lippoaa itse, ja me neuvomme, lupaa Tanja Korhonen.