Näkökulma: Pertti Kurikan Nimipäivät panee viisumaat kohtaamaan ennakkoluulonsa

Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät on tuonut kehitysvammaisten asiat näkyvästi esille. Onko koko Eurooppa kuitenkaan valmis puhumaan kehitysvammaisten oloista, kysyy Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.

Näkökulmat
Ville Vedenpää

Kuinka saksalaiset suhtautuvat kehitysvammaisiin tuolla tavalla? Tätä päädyin hämmästelemään, kun olimme tekemässä juttua Pertti Kurikan Nimipäivistä kehitysvammaisten bändityöpajalla Lyhty ry:ssä.

Paikalla ollut saksalainen tv-kuvausryhmä kysyi, kuinka pitkään olemme tehneet yhteistyötä kehitysvammaisista koostuvan yhtyeen kanssa. Kaikki kun näytti sujuvan niin mutkattomasti. Kuvaaja tapasi bändiläiset ensimmäistä kertaa ja itse olin haastatellut heitä kerran aikaisemmin UMK-voiton jälkeen.

Saksalaiset halusivat tämän jälkeen haastatella minua ja he kyselivät muun muassa, miten kehitysvammaisiin pitäisi suhtautua. Vastasin, että heitä tulee kohdella kuin ketä tahansa, eikä puhua heille kuin lemmikille tai lapselle.

Kehitysvammaisten punkbändin lähettäminen Euroviisuihin on nähty osoituksena suomalaisten avoimuudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Suomi ei kuitenkaan ole kehitysvammaisten kohtelussa mallimaa, sillä pakkokeinot kehitysvammaisten laitoshoidossa ovat edelleen arkea. Suomi ei ole myöskään vielä ratifioinut YK:n yleissopimusta vammaisten oikeuksista.

PKN on silti jo tehnyt valtavasti kehitysvammaisten aseman parantamiseksi. Aihe on tuskin koskaan ollut näin näkyvästi esillä Suomessa. Kehitysvammaisten Tukiliitto myönsi tunnustuspalkinnon Ylen A2 Kehitysvammais-illalle. Liitto uskoo, että kevään aikana käydystä keskustelusta jää pysyviä jälkiä.

Asia on noussut kattavasti esille myös muualla Euroopassa, sillä Pertti Kurikan Nimipäivistä on tehty kymmenittäin haastatteluja. Jutut ovat mitä todennäköisimmin saavuttaneet yleisön Länsi-Euroopassa, mutta eivät Itä-Euroopassa, missä kehitysvammaisten oloissa olisi vielä paljon parannettavaa.

Minulta on kysytty viime päivinä monta kertaa, kuinka Pertti Kurikan Nimipäivät pärjää Euroviisuissa. Yhtyeen jo etukäteen saamasta mediahuomiosta on vaikea päätellä mitään. Finaalipaikan bändille soisi ja mahdollisimman hyvän sijoituksen. Vaikka sellaista ei tulisikaan, voitto on jo tullut kehitysvammaisuuden esille tuomisessa.

Saksalaisen kuvausryhmän herättämä kysymys kehitysvammaisten kohtelemisesta sai pohtimaan myös median suhtautumista kehitysvammaisiin. Ovatko he vain viisuihin osallistuvia kummajaisia, joista saa tehtyä hauskoja juttuja.

PKN-poikien sutkautukset ovat toki hassuja ja tunteissa ei säästellä. Heistä jokainen nauttii mediahuomiosta. He ovat ilmoittaneet lähtevänsä Euroviisuihin ennen kaikkea omaa musiikkiaan esittävänä yhtyeenä, eivät kehitysvammaisina. Pitäisikö meidän muidenkin alkaa ajatella niin.

Ville Vedenpää
Kirjoittaja on Yle Uutisten kulttuuritoimittaja